סלרי –Celery

הסלרי / הכרפס הוא צמח ירק מאכל ריחני שמקורו באגן הים התיכון וגדל כצמח בר בביצות ובקרקע עשירה בלחות. הסלרי זקוק לשמש מלאה ואקלים מעט קריר. כל חלקיו של הסלרי אכילים: גבעולים, עלים, שורש וזרעים. מכיל סידן, אשלגן, ברזל וויטמינים A, B וC  העשירים בחומצה פולית.

מחקרים הוכיחו כי יש בסלרי לפחות 8 סוגים של תרכובות נוגדות סרטן. הסלרי עשיר בפלבונואיד לוטאולין, נוגד חמצון רב עוצמה. המקורות העיקריים לזרעי סלרי הם הודו סין וצרפת.  הטעם והארומה של זרעי הסלרי כמעט זהים לטעם ולניחוח של שומר ואניס.

סלרי – צמח מאכל
מזרעי הסלרי ממצים שמן נדיף, המשמש לגיוון טעמם של משקאות אלכוהוליים ולהוספת ניחוח בתעשיית הבשמים והקוסמטיקה. זרעי הסלרי הזעירים מזינים ביותר ומשמשים בד”כ לתיבול חמוצים, ירקות, סלטים, לחמים, מרקים ותבשילי עגבניות. ניתן לגוון בהם את טעמם של המלח והפלפל. הזרעים מוסיפים טעם אופייני במיוחד לכרוב כבוש, מיונז, רטבים צרפתיים, גבינות, סלטים, תבשילי ירקות, צירים של דגים ועוד.

סלרי צמח – מרפא
הסלרי נחשב לצמח דל קלוריות ומאוד בריא. תורם לאיזון הPH- בגוף, עשיר במינרלים, בויטמינים ובאשלגן. בסלרי ריכוז גבוהה של הורמונים צמחיים ולכן עוזר בטיפול במערכת העצבים ובהרגעתה. מחזק את מערכת החיסון ונחשב כמגביר פעילות של תאי דם לבנים שתפקידם הגנה על הגוף.

בנוסף הסלרי מעודד תהליכי סילוק רעלים, משתן, מונע מוטציות בדנ”א. עוזר באיזון כולסטרול, עיכוב תהליכי זקנה ומחלות כמו אלצהיימר, טרשת נפוצה, דלקות פרקים. בימי קדם נחשב כמעורר מיני ולטיפול באין אונות.

מתכוני סלרי

חזה עוף עם ירקות

מאפה דוחן

מרק אפונה

מרק ארטישוק ירושלמי

מרק גריסים

מרק טופו עם ירקות

מרק ירקות כפרי

מרק כרוב כפרי

מרק מינסטרונה

מרק מיסו

מרק עגבניות עם שיבולת שועל

מרק עדשים חומות

מרק עדשים חורפי

מרק עוף

מרק פול ירוק

מרק ריבולטה כפרי

מרק שעועית לבנה

סלט וולדורף

סלט טופו ועדשים

סלט עוף פיקנטי

סלט שעועית לבנה

עוף עם עדשים

ציר ירקות

קדירה כפרית

קדירה פיקנטית של לקט לקוסקוס וסלמון

קדירת בשר וירקות שורש

קדירת ירקות

קוסקוס עם ירקות

רוטב ראגו

רול אורז בשרי

ריזוטו פטריות

תבשיל עוף וסלרי