כוסברה – Coriander

כוסברה או בשמו העברי- גד השדה, צמח חד-שנתי, לו עלים מנוצים, בדומה לפטרוזיליה שטוחת העלים.מקורה בדרום אירופה, משם היא הופצה ברחבי תבל. הכוסברה גדלה כשיח בר, מקום גידולו באגן הים התיכון.

בעל טעם חריף וריח חזק מאד. משמש כתבלין מאכל וצמח מרפא. הצמח עשוי לצמוח לגובה של עד 1 מטר ולהשתרע על שטח בן 25 סמ”ר. העלים ירוקים בהירים, מתפרשים ונעשים מנוצים לקראת הקצוות. הפרחים לבנים וקטנים, דמויי אשכול וצורתם כסוכך. השורש סיבי, חום בהיר ודומה לגזר.הצמח והפרחים מפיצים ריח שאינו נעים, הריח יתפוגג לאחר הייבוש.  הזרעים ידיפו אז ניחוח לימוני.מהעלים מייצרים שיכר וחומץ.

כוסברה – צמח מאכל

  • משמשת כתיבול ללחמים, דברי מאפה, מרקחות, סלטים ירוקים, תבשילי קארי, חמוצים, רטבים ועוד.
  • הכוסברה משמשת למתן טעם לג’ין וליקרים.
  • בצפון אמריקה אוהבים מאוד להוסיף את הכוסברה כמעט לכל תבשיל.
  • מרכיב מרכזי ב”סחוג”.
  • העלים, הקרואים גם צ’ילנטרו והזרעים משמשים רבות במטבח. הם אהובים במיוחד על חובבי מאכלים חריפים.
  • זרעי כוסברה, שלמים או טחונים, הם המרכיב העיקרי בתבלין הקארי.

כוסברה – צמח מרפא:
ברפואה העממית הכוסברה נחשבת לצמח המונע דלקות בחלל הפה ובחניכיים, עוזר בריפוי במחלות כבד, לטיפול בכאבי בטן, מרגיע כאבי ראש, מקור לסידן ברזל וויטמין A ומחזק את הלב.

מתכוני כוסברה

אטריות סובא מוקפצות עם טופו

דג לוקוס מבושל בעגבניות וחצילים

חביתיות ממולאות בטופו ועשבי תיבול

חזה ברווז צלוי בליצוף

טופו מוקפץ עם פטריות

לביבות תירס מקסיקניות

מחית בטטות ותפוחי אדמה מתובלת

מטבל גבינה וכוסברה

ממרח אבוקדו מקסיקני

ממרח חומוס

ממרח שעועית לבנה/אדומה

מרק טופו עם ירקות

מרק עגבניות וגריסים

מרק עדשים חורפי

מרק פול ירוק

מרק תפוחי אדמה

נתחוני סינטה צלויים

סלט גזר מרוקאי

סלט חצילים עם כוסברה

סלט סלק נא עם פרמז’ן

סלט עוף פיקנטי

סלט עלי מנגולד טריים

סלסת מנגו

סלסת עגבניות

פלאפל

קארי דגים

קדירה פיקנטית של לקט לקוסקוס וסלמון

קדירת בשר בנוסח בלקני

קדירת עוף ואורז בכוסברה

קציצות תירס ועוף

רוטב יוגורט

רול אורז בשרי

רול אורז צמחוני

תבשיל במיה

תבשיל ברוקולי וסלמון

תבשיל תרד