מרווה – Clary sage

המרווה היא אחד מהצמחים העתיקים שידועים בשימוש בבישול ובצמחי המרפא. כבר בתלמוד הוזכרה שמה העברי הקדום. יש הטוענים כי מראה העלים שימש השראה למנורת הקנים ומכן אנו למדים על חשיבות המרווה בבית המקדש.

מקורה  של המרווה באזור הים תיכון בעיקר בספרד, סביב הים האדריאתי ויוגוסלביה. המרווה היא צמח רב שנתי הכולל כ- 700 מינים. זהו שיח ממשפחת השפתניים, המשמש כצמח מרפא, כצמח מאכל ולתעשיית הקוסמטיקה. השם מרווה מקורו מהמילה הלטינית  salvere – להבריא.

מרווה –  צמח מאכל
הצמח מרווה משמש לבישול, לתיבול בשרים , גבינות, דגים והכנת רטבים. הפרחים משתמשים לבישום יין.

מרווה –  צמח מרפא
ברפואה העממית המרווה נחשבת לסופחת נוזלים ולכן משמשת לדלקות אוזניים, נפיחות בבטן ודלקות בדרכי נשימה. נחשבת כטובה להורדת כולסטרול ולטיפול בהזעת יתר. ביוון העתיקה דווח כי חליטה של מרווה עזרה לעצירת דימום בפצעים וחתכים. בתקופת הרומאים יחסו לצמח סגולות של שיפור הזיכרון.

מתכוני מרווה

לביבות תפו”א עם בצל ירוק ומרווה

לחם עשבי תיבול

מרק דלעת מתוק

מרק ירקות וחומוס

עוף בשיני שום

עוף עם זיתים ויין לבן

פולנטה

פירה תפו”א עם תירס ועשבי תיבול

פסטה עם קישואים

צלי בשר ברוטב פטריות

ריזוטו לימון

תפוחי אדמה בתנור