לואיזה –Verbena

שיח רב שנתי בעל ריח חזק, ממשפחת הוורבניים, הכולל 35 מינים שונים. הסוג המוכר ביותר, הוא לואיזה לימונית. מוצאה של הלואיזה בדרום אמריקה .

רוב המינים של הלואיזה גדלים כשיחים עם פרחים קטנים וצפופים, וזקוקים לכמות מים וחום רבה. הלואיזה גדלה כשיח שיכול להגיע לגובה 2 מ’. רצוי לשתול אותה במיקום מוגן מרוח ישירה, למניעת קפיאה בחורף. העלים מדיפים ניחוח עדין ונעים.
בישראל ובעולם הערבי השימוש העיקרי הוא בחליטת עלי הצמח, לרוב כתוסף לנענע. באירופה משתמשים בה ליצור של תרכיזים, גלידות ואף לרטבים אשר מוגשים עם מנות בשר.
מחקרים הראו כי בלואיזה יש  ציטראל (Citral), הפוגע בתאים סרטניים ולא פוגע בתאים הרגילים.

לואיזה – צמח מאכל

  • הלואיזה מתבל ומוסיף ארומה לסלטים, פונץ’ , יין.
  • הלואיזה מוסיפים אותו לג’לי ופודינג.
  • הלואיזה משמשת כתיבול למשקאות: תה,מים ועוד.

לואיזה – צמח מרפא
ברפואה האלטרנטיבית משמשת הלואיזה כצמח מרפא כבר מאות שנים.

צמח הלואיזה ידוע כמרגיע ומפחית מתח. חליטה מעלי לואיזה מסייעת לחיטוי והמסת ליחה, מצבי צינון, נזלות, דלקות גרון ועוד.

כמו כן תכונה נוספת של הלואיזה היא בפעילות האנטי חיידקית ופטרייתית שלה, דבר היכול להועיל במקרי תולעי מעיים, נפיחות במערכת העיכול והפחתת תחושת כבדות לאחר ארוחות כבדות.