כמון – Cumin seed

כמון שם מדעיCumin cyminum : הוא צמח תבלין חד-שנתי ממשפחת הסוככיים, אשר תפוצתו הטבעית ממזרח הים התיכון ועד מזרח הודו. טוענים שמקורו מתורכמיניסטאן או מצרים. אולם לפי מקורות שונים, מקורו של הכמון מסרי לנקה, פקיסטן, סוריה וטורקיה.

הכמון מוזכר גם בתנ”ך וידוע על סגולותיו ושימושו גם בימי הביניים. הכמון צומח עד לגובה של 30-50 ס”מ, עליו גזורים או מנוצים, פרחיו קטנים, לבנים או ורודים. פירות הצמח משמשים להפקת תבלין הכמון. בכל פרי יש זרע אחד.

הכמון מכיל מרכיב עיקרי – שמן אתרי בשם קומינל הוא מקור הריח הנעים של התבלין. הכמון מכיל כמות גדולה יחסית של ברזל.

כמון – כצמח מאכל

  • הטעם של גרגרי הכמון נעשה משובח ע”י קלייתם לפני השימוש.
  • משתמשים בכמון בבישול ההודי, הטורקי, הישראלי, המקסיקני ועוד.
  • הכמון משמש כמרכיב חשוב באבקת צ’ילי ובבריאני ההודי.
  • משתמשים בכמון בעוגיות, דברי מאפה, לחם, תבשילי אורז, גבינות ועוד.
  • כמון הוא מרכיב חשוב לנזידים המתובלים בקארי למיניהם.
  • הכמון מעולה במרקים, בתבשילים, בטחינה, במרק עדשים ועוד.

כמון – כצמח מרפא:
ברפואה העממית הכמון נחשב לצמח בעל תכונות מרפא. כבר בימי קדם השתמשו בו לכאבי בטן, גזים, צרבת, בעל השפעה על המערכת ההורמונלית, הגברת החלב לנשים מיניקות ועוד.

מתכוני כמון

אורז מלא, גזר וצימוקים

אורז עם עוף ושעועית

דג על מצע ירקות אפויים

זיתים ברוטב עגבניות

ממרח חומוס

ממרח עדשים

ממרח שעועית מכסיקני

מרק כרוב כפרי

מרק עדשים חומות

מרק שעועית לבנה

סלט גזר מרוקאי

פלאפל

קארי דגים

קבב טורקי

קדירת שקדים, חומוס ודלעת

קציצות בשר וחציל קלוי

שעועית ירוקה ועגבניות

שקשוקה בשרית ירוקה

תבשיל קציצות בשר ואפונה

תבשיל תרד