נוזלים באוזניים

נוזלים באוזניים זה מצב בו יש הצטברות נוזלים מאחורי עור התוף. נוזלים באוזניים עלולים לגרום לכאבים, לירידה בשמיעה וללחץ על האוזן.

אופן השימוש

קיירטיב 1-2 כמוסות עד 3 פעמים ביום רחוק מזמני הארוחה.

למידע נוסף ולהדרכה  03-5399000

טיפים לטיפול בנוזלים באוזניים
טיפ טבעוני בזמן טיסה ובעיקר בזמן נחיתה יש שינוי לחץ פתאומי הגורם ללחץ באוזניים, לירידה בשמיעה ולעיתים לכאבים קשים באוזניים. אני ממליץ על פעולת קינוח אף, פמפום עדין, פיהוק רחב, לעיסת מסטיק, שתייה ובליעה. לחץ באוזן התיכונה חצוצרת השמע מסייעת לשמור על לחץ אוויר שווה משני הצדדים של עור התוף, בכך שהיא מאפשרת לאוויר להיכנס לאוזן התיכונה. אם חצוצרת השמע חסומה האוויר אינו יכול להגיע לאוזן התיכונה, הריריות העודפות לא יכולות להתנקז והלחץ שם יורד. הלחץ באוזן התיכונה נמוך מהלחץ שבתעלת האוזן, עור התוף בולט פנימה. הבדלי הלחץ עלולים לגרום כאבים ואפילו לפגוע בעור התוף או לקרוע אותו.

נוזלים באוזניים – הגדרת המחלה

הצטברות נוזלים מאחורי עור התוף יכולה לגרום לכאב עצום. מצב זה מטריד במיוחד כאשר הוא מתרחש אצל ילדים צעירים, אצלם, בנוסף לאי הנוחות, הוא עלול השפיע על השמיעה. ניקוז הנוזל מאזור האוזן התיכונה יכול להיות מסובך בשל המבנה שלה. למרבה המזל, שיטות מסוימות יכולות לסייע בהסרת נוזלים כדי לעזור להקל על הכאב.

נוזלים באוזניים נוצרים עקב התופעות הבאות:

  • לאחר דלקת אוזן תיכונה אקוטית או כרונית.
  • עקב כשל תפקודי של בלוטות לימפה.
  • אלרגיההגורמת לייצור ליחה מוגבר במערכת הנשימה והאוזן התיכונה.
  • חסימה עקב בעיות שונות של תעלת השמע.
  • בעיות שלסינוסיטיס אקוטי וכרוני ודלקות גרון.

לאורך זמן, נוזלים באוזניים הנמצאים מאחורי עור התוף, מהווים מצע להתרבות חיידקים ומשם המרחק לדלקות חוזרות קטן. כמו כן, ריבוי הנוזלים והיווצרות הדלקת עלולים לגרום לנזק זמני לעצמות השמע. הנזק הראשוני יבוא לידי ביטוי בירידה בשמיעה, בעצבנות ובחוסר מנוחה.
נוזלים באוזניים הוא מצב מכאיב שבו נוזל סמיך ודביק נאסף מאחורי עור התוף. הנוזל חוסם את החלק האמצעי של האוזן, תופעה שעלולה לגרום לליקוים בשמיעה. הנוזל הסמיך מונע תנועה נורמלית של עצמות קטנות באוזן התיכונה שיש לה חשיבות לשמיעה. נוזלים באוזניים נפוצים אצל ילדים בגלל המבנה של חצוצרות השמע שלהם, אלה הצינורות המחברים את האוזניים עם החלק האחורי של הגרון.

ישנם סוגים שונים של נוזלים שעלולים להיות מאחורי עור התוף, החל בנוזל צהוב ועד לחומר עבה לבן הדומה לדבק.
נוזלים באוזניים יכולים לגרום לאובדן שמיעה זמני, לעיכוב התפתחות הדיבור אצל ילדים צעירים, ולהשפעה על התנהגות הילד ועל ההתקדמות החינוכית. במקרים נדירים, נוזלים באוזניים גורמים לנזק בלתי הפיך בשמיעה.
נוזלים באוזניים שונים מדלקת אוזניים בסימפטומים (כגון חום, בכי, חוסר יכולת לישון בשקט). במקום כאב הילד עלול לחוות תחושה של לחץ באוזניים וירידה בשמיעה. לעיתים, נוזלים באוזניים יכולים להתפתח לדלקת אוזניים, אך הסיבה לכך אינה ברורה.

נוזלים באוזניים – סימפטומים

  • איבוד שמיעה זמני. זהו התסמין השכיח ביותר.
  • תחושה סתימה באוזניים. רוב הילדים יגידו שיש להם תחושת מחנק או “מלאות” באוזניהם.
  • ילדים עם “דבק” באוזניים סובלים לפעמים מפרקים חוזרים של כאב אוזניים או דלקות באוזן התיכונה.
  • אצל חלק מהילדים, הסימן היחיד של “דבק” באוזן הוא שינוי התנהגות:
  • הילד עייף ומתוסכל
  • מעדיף לשחק לבד
  • לא מגיב כאשר קוראים לו
  • מפגר בבית הספר

נוזלים באוזניים – גורמים

נוזלים באוזניים מצטברים מסיבות שונות כמו אלרגיה, דלקת אוזניים ועוד.

נוזלים באוזניים – אבחון

לעתים קרובות אין סימפטומים ברורים המראים על מצב של נוזלים באוזניים והרופא עשוי להסתמך על אחת או כמה בדיקות כדי לקבוע את האבחנה:

  1. בדיקת אוזניים – בדיקת תנועת עור תוף בעזרת מכשיר הנקרא אוטוסקופ. הבדיקה תבחן האם יש סימנים של נוזל לכוד ותנועה ירודה של עור התוף. במידה ועור התוף ייראה ברור ולא יהיו סימנים של אדמומיות, אך למרות זאת תתקבל תגובה שלילית למעבר אוויר כמו בעור התוף במצב בריא, נסיק שיש נוזלים באוזניים.
  2. מבחן אודיומטריהשמיעה במיגוון של תדרים. כאמור אחד הסימנים לנוזלים באוזניים הינו ירידה בשמיעה. תאור הבדיקה: מרכיבים אוזניות ומשמיעים מיגוון של צלילים. על הנבדק להגיב לקולות. ישנם מקרים יוצאי דופן שבהם ישמעו בצורה נורמלית למרות שיש נוזלים באוזניים, וזאת בעיקר אצל ילדים.
  3. מבחן טימפנומטרי (tympanometry) – משמש כדי לקבוע אם יש בעיה פיזיולוגית באוזן התיכונה. מבחן זה נועד להעריך את תקינות וגמישות עור התוף, על ידי התבוננות בתנועה שלו, בתגובת גלי הלחץ ומדידת לחץ האוויר באוזן התיכונה. בבדיקה הרופא משמיע בתוך האוזן, צליל עם כמות מסוימת של אנרגיה. הבדיקה מודדת כמה אנרגיית קול חוזרת אל עור התוף במקום לעבור אל האוזן התיכונה.

קטגוריות מחלות