thyroid

פעילות יתר בלוטת התריס-עודף פעילות בלוטת התריס הוא מצב בו הורמון בלוטת התריס מופרש ברמה גבוהה מהנורמה. עודף פעילות בלוטת התריס גורמת לרמת גבוהה של סידן בדם ובשתן ולרמה נמוכה של סידן בעצמות.

אופן השימוש

ביוטיב –  2-6 כמוסות ליום עם הארוחה, בהתאם לגיל ולמצב

קיירטיב 1-2 כמוסות עד 3 פעמים ביום רחוק מזמני הארוחה.

למידע נוסף ולהדרכה  03-5399000

פעילות יתר בלוטת התריס – הגדרת המחלה

בלוטת התריס היא אחת מהגדולות שבבלוטות הגוף ומהחשובות שבהן. בלוטת התריס בעלת שני תפקידים עיקריים: שמירה על קצב חילוף חומרים תקין, דבר המשפיע גם על קצב הגדילה, באמצעות ההורמונים 3 T ו-T4, וכן על ידי וויסות רמות הסידן בדם באמצעות הורמון הקלציטונין.

פעילות יתר של בלוטת התריס, אשר ההתבטאות הנפוצה יותר שלה ידועה גם בשם מחלת גרייבס, הינה מחלה אוטואימונית (מחלה בה הגוף תוקף את עצמו) בה נוגדנים של מערכת החיסון תוקפים את הקולטנים בבלוטה, ויוצרים ייצור מוגבר של ההורמונים ללא צורך.

העובדה שכל מערכות הגוף מקושרות זו לזו ומשפיעות זו על זו, מאפשרת לגוף לבקר את פעולתן כמודגם כאן – רקמת בלוטת התריס היא היחידה בגוף הצורכת יוד לפעילותה, יוד המובא מהמזון. ללא יוד, ייצור הורמוני בלוטת התריס יורד ומפעיל תגובת שרשרת: יותרת המוח מפרישה הורמון TSH המגרה את בלוטת התריס להגביר את הייצור, אך מכיוון שאין יוד מספיק, הדרישה אינה נענית, והיותר המוח ממשיכה לייצר TSH, עד שהאחרון מצטבר בדם וגורם לגירוי יתר של בלוטת התריס והתנפחותה.

פעילות יתר בלוטת התריס – סימפטומים

פעילות יתר בלוטת התריס – גורמים

  • מחלת גרייבס – כמתואר בהגדרת המחלה
  • פגיעה ויראלית
  • לידה כמשנה את המאזנים ההורמונליים בגוף עקב הצורך להזין גוף נוסף . פעילות יתר זו מתאזנת מעצמה לאחר מספר שבועות.

פעילות יתר בלוטת התריס – אבחון

כיום ניתן לאבחן יתר פעילות או תת פעילות בבלוטת התריס בכמה וכמה אמצעים:

  • בדיקת דם הבודקת את רמת ההורמון TSH בדם ואת רמות ההורמונים T3 ו- T4. אם רמת ה- TSH גבוהה, הרי שבלוטת התריס דורשת יותר הורמון שיעורר אותה לייצר את הורמוניה משמע שהיא בתת פעילות, אם הוא נמוך וה- T3 ו- T4 גבוהים הרי שמדובר בייצור יתר של ההורמונים ללא בקשה מיותרת המוח – יתר-פעילות בלוטת התריס.
  • אולטרסונוגרפיהמאבחנת קשריות בבלוטה ומזהה אם הן סרטניות.
  • סינתיגרפיה– שיטה לצילום בלוטת התריס באמצעות יוד רדיו אקטיבי והיות והאחרון מצטבר בה לפני שהוא מוצא החוצה בדרכי השתן.
  • ביופסיה– לקיחת רקמה מהגוף לבדיקה תחת מיקרוסקופ , במקרה זה מטרתה היא להבחין בין סרטן למצבים אחרים.