סטרפטוקוקוס

סטרפטוקוקוס הינו חיידק עמיד במיוחד, אשר גורם לנזקים רבים בגוף. סטרפטוקוקוס הוא גם שם של מחלה מדבקת וממושכת החוזרת לעיתים קרובות.

אופן שימוש

קיירטיב 1-2 כמוסות עד 3 פעמים ביום רחוק מזמני הארוחה.

הנחיות שימוש כלליות:

כללי: 1-2 כמוסות, עד 3 פעמים ביום, לפני הארוחה .בהתאם לצורך.

לחלק העליון של מערכת העיכול, הלשון, הוושט ורום הקיבה: לפתוח את הכמוסה ולערבב עם רבע כוס מים חמים, להמתין 5 דקות, להוסיף עוד מים עד לכוס מלאה ולשתות.

קלטיב בשימוש חיצוני:

ללשון, לחניכיים ולעור: לרוקן כמוסה לתוך קערית עם כפית מים חמים (למרקם סמיך) ולערבב היטב. להמתין 5 דקות ולמרוח מספר פעמים ביום, בהתאם לצורך.

למידע נוסף ולהדרכה  03-5399000

קלטיב פתוח לשימוש פנימי – לערבב תוכן של 1 כמוסה בכוס מים חמימים,3 פעמים ביום, לגרגר ולבלוע.

מניעת מחלת סטרפטוקוקוס

זיהומי GAS רבים ניתן למנוע על ידי צמצום התפשטות של האורגניזמים מאדם אחד למשנהו. שטיפת ידיים לעתים קרובות היא אחת הדרכים העיקריות לצמצם העברת חיידקים. בנוסף, מומלץ לא לחלוק כלי אוכל ומשקה עם אחרים. עבור אנשים עם זיהום GAS, רצוי לכסות את הפה והאף בעת עיטוש או שיעול, להפריד כביסה ולבוש שבא במגע עם החולים ב- GAS, על מנת להקטין את הסיכון להעברת חיידקים אחרים.אבחנה מוקדמת בזיהומים עמוקים (למשל: כריתה וניקוז של אבצס רקטלי) עוזר למנוע מחלות GAS פולשניות. פרוגנוזה מוקדמת של דלקות סטרפטוקוקוס מקבוצה A מעלה את סיכויי ההחלמה של דלקות GAS קלות, שהם בדרך כלל טובים. סיכויי ההישרדות של חולים עם מחלות כרוניות, כמו סוכרת אוסרטן, יכולים להיות טובים עם אבחנה מוקדמת.

סטרפטוקוקוס – הגדרת המחלה

סטרפטוקוקוס הוא חיידק עמיד במיוחד, אשר גורם לנזקים רבים בגוף. קיימים 22 סוגים של סטרפטוקוקים, מביניהם הנפוצים והבעייתיים ביותר הינם סטרפטוקוקים מסוג A ו –B.

כאשר חיידק הסטרפטוקוקוס חודר לגוף הוא נמצא לרוב בפתחי הגוף, כמו בגרון, אך הוא מתפשט משם גם לאזור הלב, מערכת העיכול, הכליות וכו’, וכך הוא הופך להיות מסוכן ביותר.

במקרה שהגוף נכנע לחיידק, המחלה הופכת להיות ממושכת, חוזרת לעיתים קרובות, וכאשר מישהו במשפחה נושא את החיידק סטרפטוקוקוס הוא מהווה מקור הדבקה לאנשים סביבו.
בשנים האחרונות נוכחים לדעת כי חיידק סטרפטוקוקוס מפתח עמידות בפני תרופות כמו אנטיביוטיקה, והופך להיות אלים ובעייתי יותר.

סטרפטוקוקוס – גורמים

גורמי סיכון למחלת סטרפטוקוקוס
סטרפטקוקוס פולש כאשר האורגניזמים פולש ומדביק איברים או מערכות איברים בגוף (למשל: דלקות GAS הדם, שריר, רקמת שומן או הריאות). אלה זיהומים רציניים, ושיעור התמותה נע בין 10% -60%, תלוי באזורים של הגוף הנגוע. הצורות החמורות ביותר של זיהומים פולשניים הם GAS עם הלם סטרפטוקוקלי תסמונת רעלים המתוארת להלן. אנשים בסיכון גבוה יותר לקבל צורות פולשניות של GAS הם אנשים עם מחלות כרוניות ומטופלים (למשל סרטן, סוכרת, אי ספיקת כליות וחולים, ואנשים לוקחים סטרואידים מסוג תרופות).

אנשים בריאים לרוב לא מקבל את הסוג הזה של מחלת GAS, אבל אם יש להם פצעים בעור (חתכים, שפשופים, אתרי כירורגית האחרונות), אנשים אלו נמצאים בסיכון גבוה יותר למחלות GAS מאשר אנשים ללא פצעים בעור.

חולים אחרים הנמצאים בסיכון למחלת GAS פולשנית הם חולים עם דלקות GAS היכולות בקלות להתקדם לתוך שומן של שרירים עמוקים (למשל, זיהום GAS ליד שק האשכים, פי הטבעת, או אבצסבעור) והוא יכול להתקדם לתסמונת הלם רעיל – בתחילה יהיו זיהומים בנרתיק בגלל שימוש בטמפון (או שימוש לא הולם, כגון השארת טמפון בנרתיק לזמן ממושך).

עם זאת, כל חולה שיש לו פצע או ניתוח הדורש חבישה כדי להפחית דימום הוא בסיכון מוגבר לתסמונת ההלם הרעלי. תסמונת הלם רעיל עלולה להיגרם גם על ידי חיידק אחר הנקרא סטפילוקוקוס.

סטרפטוקוקוס – סוגי המחלה

יש יותר מ-20 סוגים שונים של חיידקי סטרפטוקוקוס, אשר מחולקים לשתי קבוצות עיקריות:

  1. סטרפטוקוקוס מקבוצה A (הנקרא גם GAS) – החיידקים נמצאים לעיתים קרובות על פני השטח של העור בתוך הגרון, הם גורם שכיח של דלקת אצל מבוגרים וילדים.
  2. סטרפטוקוקוס מקבוצה B (הנקרא GBS) – החיידקים אשר בדרך כלל חיים ללא פגע בתוך מערכת העיכול ואצל נשים בתוך הנרתיק. סטרפטוקוקוס B משפיע רק על תינוקות, ובדרך כלל גורם לסוגים חמורים של זיהום.
    נוח למיין את מיני הסטרפטקוקוסים הרבים לפי יכולתם לבצע המוליזה – הרס של תאי דם אדומים חיידקים הגורמים להרס מוחלט של תאי דם אדומים מסומנים כבטא-המוליטיים, חיידקים הגורמים להרס חלקי – אלפא-המוליטיים, וחיידקים שאינם מסוגלים להרוס תאי דם אדומים – גמא-המוליטיים.

סטרפטוקוקוס A
רוב הסוגים של הזיהומים הנגרמים על ידי סטרפטוקוקוס אינם נעימים, אך בדרך כלל אינם מהווים איום רציני לבריאות. הם כוללים:

  • דלקת גרון– במיוחד זיהום בחלק האחורי של הגרון – בלוע.
  • סעפת– סוג של דלקת עור שיכולה לגרום שלפוחיות בעור.
  • צלוליטיס– זיהום של השכבות העמוקות יותר של העור.
  • זיהום באוזן הפנימית.
  • סינוסיטיס– דלקת של החללים הנמצאים מאחורי המצח ועצמות הלחיים.
  • סטרפטוקוקוס וחיידקים מהווים איום רציני פוטנציאלי לבריאות, רק אם הם חודרים עמוק יותר לתוך רקמות ואיברים בגוף וגורמים למה שמכונה זיהום פולשני.

דוגמאות לזיהום פולשני כוללות:

  • דלקת ריאות– זיהום של הריאות.
  • דלקת קרום המוח– דלקת של שכבת מגן המכסה את המוח.
  • אוסטאומיאליטיס– זיהום של העצם.
  • דלקת עור קשה מאוד, כי יכול להיגרם נזק מהיר ולאחר מכן מוות של רקמת העור.
  • אנשים בכל גיל יכול להיות מושפעים מסינוסיטיס, מדלקת גרון או מצלוליטיס. אימפטיגו ודלקת האוזן הפנימית הם הנפוצים ביותר בקרב ילדים מתחת לגיל 15 שנים.
    מצבים של סטרפטוקוקוס פולשנית חמורים יותר ומשפיעים בדרך כלל על אנשים עם מערכת חיסונית מוחלשת, אשר מערכת ההגנה הטבעית של הגוף אינה עומדת בפני זיהומים כגון: HIV – איידס, סוכרתמסוג 2. או במצב של תופעת לוואי של טיפולים, כגון כימותרפיה או תרופות סטרואידים.

סטרפטוקוקוס B
רוב האנשים מפתחים חיסון טבעי כנגד סטרפטוקוקוס B ולכן סוג זה של זיהום הרבה יותר נדיר, אשר בדרך כלל משפיע על תינוקות. תינוקות אשר המערכת החיסונית שלהם עדיין לא מפותחת דיה, יפתחו דלקת זיהומית B אשר יכולה להתפשט במהירות לתוך הגוף ולגרום לזיהומים רציניים כמו דלקת קרום המוח ודלקת ריאות.
רוב האוכלוסייה תחלים החלמה מלאה וללא סיבוכים ארוכי טווח כתוצאה מדלקת זיהומית של אחד מסוגי הסטרפטוקוקוס.

ההערכה היא כי 1 מכל 4 אנשים אשר המערכת החיסונית שלהם ירודה יפתחו דלקת זיהום פולשני וימותו ממנו.

התחזית עבור דלקות סטרפטוקוקוס B במצב ירוד היא כי למרות ששיעורי ההישרדות השתפרו באופן משמעותי בשנים האחרונות, אחד מכל עשרה תינוקות עם דלקת סטרפטוקוקוס B ימות.
קבוצת סטרפטוקוקוס מסוג חיידקים גראם חיוביים מורכבת מזני סטרפטוקוקוס Lancefield. קבוצת זני סטרפטוקוקוס שיש בהם אנטיגן שמכונה קבוצת אנטיגן Lancefield. קבוצות Lancefield (יש כ- 18 קבוצות Lancefield) מורכבת ממינים שונים של קבוצות סטרפטוקוקוס, כי יש אנטיגנים ספציפיים הנבדלים על ידי בדיקות ספציפיות בנוסף, ישנה קבוצת זנים סטרפטוקוקוס בטא המוליטית.

בדיקות אלה מוזכרות כי הן משמשות לעתים קרובות כדי להבדיל קבוצה חיידקי סטרפטוקוקוס מקבוצות אחרות. יצורים אלה מופיעים בזוגות ובקבוצות גדולות יותר. מספיק כמות מזערית של חיידקים כדי להזיק, הם מתמקמים אצל אנשים על הגרון שלהם או בעור, לפעמים הם יכולים לגרום למחלות קלות ועד מחלות קשות. חיידקי GAS היו הגורם למחלות בבני אדם כנראה מאז פיתחו בני האדם הראשונים.

סטרפטוקוקוס (GAS) הם חיידקים מורכבים אשר ביכולתם של הפתוגנים לגרום למחלה:

  • חומצה Lipoteichoic מסייעת לחיידקי GAS להיקשר לקרום התא לאפיתל.
  • חלבוני M יעזרו לחיידקים להתנגד ל”אורחים” יחד עם מערכת ההגנה החיסוניות.

קבוצת סטרפטוקוקוס GAS יכולה לגרום למגוון רחב של מחלות, בעיקר, דלקת גרון, או סיבוכים של מחלות כמו שנית, קדחת השיגרון, נזק לכליות, זיהומים בפצעים בעור, ולעיתים דלקת רקמות נמקית ועוד.
התסמינים והסימנים של מחלת מקבוצת GAS משתנים וקשורים לאזור הגוף בו נמצא הזיהום. למשל, כאבי גרון, אודם גרון, בלוטות לימפה נפוחות בדלקת גרון, לחץ דם נמוך ואי ספיקת איברים.
סימנים מוקדמים וסימפטומים של דלקת רקמות נמקית כוללים חום, כאב ונפיחות חמורה, וכן אריתמה (אדמומיות) באתר הפצע או האתר שבו אורגניזמים GAS נכנסו לגוף. מאוחר יותר הסימנים והתסמינים כוללים הפרשות נוזלים מן המקום בו העור הנגוע.

תסמינים מוקדמים של תסמונת הלם רעילים הם לא ספציפיים. לעיתים קרובות זה יתחיל עם תסמינים דמויי שפעת קלה, ואז פתאום יש התקדמות, לעתים קרובות עם תסמינים של חום גבוה, בחילות והקאותשלשולים, פריחה, וכן לחץ דם נמוך עם התקדמות אפשרית שכוללת בלבול, כאבי ראש, פרכוסים, איבוד העור בכפות הידיים ובכפות הרגליים.

אבחון של GAS – מיוצר על ידי חיידקים במעבדה שעוזרים לזהות את החיידקים באמצעות פונקציות מטבוליות כבדיקות אימונולוגיות, בדיקות מהירות מבוססות אנטיגנים GAS שנלקחו מהמטופל על ידי שטיפת הגרון.

הפרוגנוזה (התוצאה) של זיהומי GAS, זיהומים קלים במיוחד, היא בדרך כלל מעולה. עם זאת, ככל שהמחלה מתקדמת במצב בינוני עד חמור, הפרוגנוזה יורדת מטוב לחלש.
טיפול יעיל מוקדם עשוי לשפר את הפרוגנוזה.

מניעת זיהומי GAS – מתאפשרת ע”י שמירה על היגיינה טובה כגון שטיפת ידיים והימנעות אכילה או שתייה של בכלים שהיו בשימוש על ידי אנשים אחרים והימנעויות ישירות (לדוגמה, טיפה או חלקיק מזוהמים של בגדים) במגע עם אדם נגוע. טיפול מוקדם של דלקות GAS יכול להפחית או למנוע את התקדמות המחלה חמורים יותר.
אף על פי מחקר מתמשך, אין חיסון זמין למנוע זיהומים GAS.
ישנן מספר מחלות אשר אורגניזמים GAS יכולים לגרום. המחלות הן כדלקמן: דלקת הלוע, שנית, קדחת השיגרון, גלומרולונפריטיס, סעפת, צלוליטיס, פצעים ודלקות, דלקות בעצם, סינוסיטיס, דלקת ריאות, דלקת קרום המוח, תסמונת הלם רעילים, קדחת הלידה.

קטגוריות מחלות