אקנה

אקנה היא מחלת עור דלקתית בה זקיקי שערות באזורי הפנים, החזה והגב, נחסמים. אקנה גורמת להצטברות של שומנים מבלוטות החלב ולהיווצרות פצעים על פני העור.

אופן השימוש

ביוטיב –  2-6 כמוסות ליום עם הארוחה, בהתאם לגיל ולמצב

הנחיות שימוש כלליות:

כללי: 1-2 כמוסות, עד 3 פעמים ביום, לפני הארוחה .בהתאם לצורך.

לחלק העליון של מערכת העיכול, הלשון, הוושט ורום הקיבה: לפתוח את הכמוסה ולערבב עם רבע כוס מים חמים, להמתין 5 דקות, להוסיף עוד מים עד לכוס מלאה ולשתות.

קלטיב בשימוש חיצוני:

ללשון, לחניכיים ולעור: לרוקן כמוסה לתוך קערית עם כפית מים חמים (למרקם סמיך) ולערבב היטב. להמתין 5 דקות ולמרוח מספר פעמים ביום, בהתאם לצורך.

למידע נוסף ולהדרכה  03-5399000

קלטיב פתוח למריחה חיצונית – לשפוך את תוכן הכמוסה לקערית קטנה ולהוסיף מעט מים חמים עד לקבלת משחה עיסתית. להמתין מספר דקות ולמרוח על המקום מספר פעמים עפ"י הצורך

אקנה – הגדרת המחלה

אקנה נוצרת בזקיקי שיער על הפנים ועל הגב. במצב נורמלי זקיק השערה פתוח והצנרת המובילה נוזלים מבלוטות החלב ועד לפני העור פתוחה. כך הנוזל העובר מתנקז לפתח השערה. כאשר יש אקנה, נוצרת חסימה בזקיק, כך החלב שמופרש מתמלא בלי להתנקז החוצה והעור מתנפח והופך למוגלתי.

הפרשת החלב המוגברת חוברת לתאי עור מתים ושניהם יחד חוסמים את זקיקי השערה. במצב אחד, החסימה תיראה כנקודה כשחורה, זאת כיון שמדובר בחלב שאינו מוצק לגמרי. במצב השני, זה ייראה כנקודה לבנה מוגלתית, אשר מצביעה על דלקת קטנה. זאת במצבים בהם כמויות החלב אשר מופרש גדולות. במצבים בהם מגרדים את החטט או 'סוחטים' אותו, בצורה לא היגיינית ולא מקצועית, נשארת דלקת. במצבים אחרים, החטט נרפא מעצמו באופן הדרגתי.

הידעת?
אקנה נפוצה בעיקר בקרב ילדים בגיל ההתבגרות. בגיל ההתבגרות, עקב שינויים הורמונליים, בלוטות החלב מפרישות חלב באופן מוגבר.
קיימת אקנה של מבוגרים, אשר מופיעה בתחילת גיל ההתבגרות ודועכת בגיל 25. יחד עם זאת, יש גם גברים ונשים בגילאים בוגרים הסובלים ממנה. אך מדובר בשכיחויות נמוכות באוכלוסייה. בקרב נשים מדובר ב- 12% ובקרב גברים 3%. בקרב האוכלוסייה הבוגרת, סימני המחלה חמורים פחות, מאלו של האוכלוסייה הצעירה.
בקרב נשים בגילאי 30-40, אקנה תופיע לרוב כפצעים מסביב לפה ועל הסנטר.

אקנה – סימפטומים

האקנה עשויה להופיע במספר צורות:

  • ראש שחורפקק שומני אשר יוצא מבלוטות החלב וכאשר הוא בא במגע עם אוויר הוא מתחמצן והופך לשחור, החמצון גורם לצבע השחור.
  • ראש לבןנראה בצורה של בליטה לבנה קטנה מתחת לעור. השומן אשר יוצא מבלוטת החלב לא בא במגע עם האוויר אך נשאר כלוא מתחת לעור. כאשר השומן נשפך לתוך רקמת העור הוא גורם לדלקת. השומן הסגור בתוך שקית העור אינו ניתן לפתיחה בעזרת לחיצה ומחייב פתיחה במחט על מנת להוציאו (כמובן ביד מקצועית).
  • פפולהבליטה דלקתית אדומה אשר מופיעה כהגנה של הגוף לשומן שנשפך ברקמת העור.
  • פוסטולהזהו פצעון המופיע כבליטה קטנה ומכיל נוזל מוגלתי. הסיבה למוגלתיות היא חיידקים המצויים על העור ומזהמים את הפצע.

אקנה – גורמים

הגורם העיקרי להיווצרות פצעי אקנה הינו עודף פעילות הורמונלית.

גורמים נוספים הידועים כמשפיעים על היווצרות פצעי אקנה הינם:

  • מתח נפשי
  • צריכת חלב ומוצריו – תורמת להפרת האיזון ההורמונלי עקב ההורמונים הרבים הנמצאים בחלב הפרה
  • אלרגיהבנקבוביות העור
  • תגובה דלקתית הנגרמת כתוצאה מגירוי אוגירוד של העור
  • שימוש בסטרואידים
  • נטייה תורשתית של רגישות יתר של בלוטות החלב

אקנה – סוגי המחלה

ישנם שני סוגים של אקנה:
אקנה דלקתי ואקנה לא דלקתי. האקנה הלא דלקתי הוא מצב בו החסימה היא קטנה, בצבע שחור או לבן. במצב זה, העור נרפא ללא סיוע חיצוני.
ההבדל בין אקנה לא דלקתי לאקנה הדלקתי הוא בכך שפצעי אקנה דלקתיים מאופיינים באזור אדום וכואב ובפצעים מוגלתיים. ישנם סוגים מספר של אקנה דלקתי והם שונים זה מזה בצורת הפצעים, בדרגת החומרה שלהם ובמיקומם.

אקנה – סיבוכים

לאקנה שלושה סיבוכים אפשריים:

  • ציסטה בליטה אדומה גדולה אשר גורמת לכאב ונמצאת מתחת לעור. הציסטה נוצרת כאשר חלב רב הצטבר ונשפך לרקמות ונוצרת דלקת קשה, אשר מותירה אחריה צלקת.
  • הצטלקותהעלולה להיגרם כתוצאה משתי סיבות:  שארית של מחלה או סיבוך של המחלה כגון הציסטה. 2. כתוצאה מחיטוט וגירוד של פצעים בעור. הגירוד והחיטוט גורמים לחיידקים להיכנס לפצע, לזהמו ולגרום לאחר מכן לצלקת.
  • שינויים בפיגמנטציה.

 

שמות נוספים למחלה: פצעי בגרות, אקנה רוזציאה

כחלק מהטיפול הכולל באקזמה.

קטגוריות מחלות