אפטה

אפטה היא כיב- פצע פתוח, בקוטר של עד סנטימטר בחלל הפה, ולרוב צבעה לבן. אפטה עלולה להקשות על האכילה, השתייה והדיבור ועלולה לגרום לכאב ואי נוחות.

אופן השימוש

ביוטיב –  2-6 כמוסות ליום, בהתאם לגיל ולמצב

הנחיות שימוש כלליות:

כללי: 1-2 כמוסות, עד 3 פעמים ביום, לפני הארוחה .בהתאם לצורך.

לחלק העליון של מערכת העיכול, הלשון, הוושט ורום הקיבה: לפתוח את הכמוסה ולערבב עם רבע כוס מים חמים, להמתין 5 דקות, להוסיף עוד מים עד לכוס מלאה ולשתות.

קלטיב בשימוש חיצוני:

ללשון, לחניכיים ולעור: לרוקן כמוסה לתוך קערית עם כפית מים חמים (למרקם סמיך) ולערבב היטב. להמתין 5 דקות ולמרוח מספר פעמים ביום, בהתאם לצורך.

למידע נוסף ולהדרכה  03-5399000

אפטה – הגדרת המחלה

אפטה היא כיב שטחי קטן הנוצר בחלל הפה. הכיב, שהוא למעשה פצע פתוח, גורם אי נוחות רבה בחלל הפה וכאב כאשר הוא בא במגע עם הלשון או השיניים, ומקשה על השתייה, האכילה והדיבור.
האפטה מתפתחת בחלל הפה תוך גרימת תחושות עקצוץ באיזור המיועד, ולאחר מספר ימים מופיע פצע בעל כיפה לבנה, בקוטר של כחצי סנטימטר ועד סנטימטר אחד, ובדרך כלל נעלם מעצמו בתוך מספר ימים.
מיקומים שכיחים בהם מתפתחת אפטה היא בחלקו הקדמי של הגרון (בחיך הרך), באיזור רצפת הפה, על הלשון, או מעל החניכיים.

אפטה עשויה להיות כיב חד פעמי, מחלה חוזרת, או אפילו בעיה כרונית (אפטה כרונית קרויה RSA – Recurring Stomatitis Aphthous). האפטה אינה מדבקת.
המופע השכיח ביותר של אפטות בפה הוא של פצעים בודדים וקטנים יחסית, אשר נעלמים מעצמם לעיתים גם אחרי מספר שבועות ואינם מותירים אחריהם צלקת. אולם יש מופעים אלימים יותר של התופעה, בהם התקפי אפטות המופיעים עם ממוצע של שלושה כיבים בחלל הפה בו זמנית.

הידעת?

  • במדינות המערב, מוערך כי כ- 60% סבלו מאפטה לפחות פעם אחת בחייהם.
  • בארץ, 10% מהאוכלוסייה מוגדרים כסובלים מאפטה כרונית.
  • האפטה שכיחה יותר אצל אוכלוסיות בעלות רקע סוציו אקונומי גבוה.

אפטה – סימפטומים

  • דגדוג או עקצוץ בחלל הפה כיומיים טרם הופעת הכיב עצמו.
  • התפתחות פצע באזורי פנים הפה, בעל צורה אליפטית, בקוטר של כחצי ס"מ, בצבע לבן או צהבהב, ובעל שוליים אדומים כהים יחסית.
  • כאב מקומי בפנים הפה.
  • הכאב מחריף כאשר נוצר חיכוך או מגע עם האפטה – של הלשון או השיניים, או של מזון או שתייה.
  • הכאב מחריף במיוחד כאשר האפטה באה במגע עם חומצות – כגון מלח, מאכלים חריפים או מתובלים, מיצי פירות, או מאכלים חמוצים.
  • נפיחות בלוטות הלימפה באיזור הלסת – דבר הגורם כאב שמזכירכאב שיניים.
  • הגדלת קשרי הלימפה הצוואריים.
  • חום.
  • חולשה.
  • ירידה ברצון לאכול או לשתות.

אפטה – גורמים

  • שיבוש בתפקודי מערכות ההגנה והחיסון ותקיפה עצמית של תאי רירית הפה.
  • הרפס.
  • מחלות ויראליות שונות, כמו מחלת הפה והטלפיים.
  • טראומה לאזור – למשל מכה או נשיכת פנים הלחי בזמן אכילה, או חיכוך של האזור באביזרים ליישור שיניים (כמו גשרים).
  • חשיפה לאלרגנים, במיוחד במזון.
  • שיבושים הורמונליים.
  • קוליטיס(דלקת הבטן).
  • מחלתקרוהן.
  • טיפולים כימותרפיים.
  • חסרים תזונתיים – בעיקר ברזל, ויטמין B12, אבץ, או חומצה פולית.
  • מתח.

קטגוריות מחלות