צהבת נגרמת כתוצאה משקיעת פיגמנט – צבען, הנקרא בילירובין. צהבת גורמת לצבע צהבהב בעור ובלבן של העין, ומעידה על כשל בתפקודי הכבד, כיס המרה, או כשלים אחרים בתפקודי הגוף התקינים.

אופן השימוש

קיירטיב 1-2 כמוסות עד 3 פעמים ביום רחוק מזמני הארוחה.

טי-3    1-כף ב ¾ כוס מים עד 3 פעמים ביום רחוק מארוחה.
הנחיות כלליות:

  • אופן ההכנה: מזוג ¾ כוס של המשקה המועדף עליך (מים, מיץ טבעי, חלב, יוגורט, חלב סויה ועוד), הוסף טי-3, ערבב היטב ושתה מיד. יש להתרחק כחצי שעה לפחות מזמן הארוחה. אין לחמם את המוצר.
  • אחסן במקום קריר ויבש, ואם אין ברשותך, שמור בקירור.

אוקסיטיב – (תא חמצני-2)

  • עד 1 כף 3 פעמים ביום בחצי כוס מים עם הארוחה.
  • לשמור במקום קריר ואפל.
  • המוצר לא מומלץ לאנשים שעברו השתלה וחולי דיאליזה

למידע נוסף ולהדרכה  03-5399000

צהבת – הגדרת המחלה

בבריאות תקינה, תהליך פירוק ההמוגלובין בגוף מייצר בילירובין, וזה מפונה מהגוף על ידי הכבד, שתפקידו לספוג ולפנות רעלים מהדם. במקרה של צהבת חלה הפרעה בתהליך זה – או שייצור הבילירובין עולה על יכולת הפירוק והפינוי שלו על ידי הכבד, או שהכבד אינו מתפקד כשורה ואינו מפנה די בילירובין מהגוף (על פי רוב בשל זיהום ויראלי) אז, שוקע צבען זה בנוזלי הדם וגורם להצהבת העור ולובן העין.
מקור הצהבת דורש אבחון והתייחסות.

הידעת?
צהבת אינה מחלה! הצהבת הינה רק תסמין המתלווה לכשל פיזיולוגי אחר, כמו כשל בתפקודי כבד, חסימה בצינורות המרה, או אפילו אנמיה חרמשית.

צהבת – סימפטומים

צהבת – גורמים

צהבת נגרמת בעקבות הצטברות של בילירובין בדם וברקמות הגוף. הצטברות של בילירובין נגרמת בעקבות פירוק לא תקין של כדוריות הדם האדומות או בעיה בפינוי הבילירובין מהגוף על ידי הכבד.

צהבת יכולה להיגרם כאשר מחלה או זיהום (כמו במחלת המלריה וסוגים מסוימים של אנמיה) מגבירים את קצב פירוק כדוריות הדם האדומות, דבר הגורם להצטברות ועלייה ברמת הבילירובין, ולכן לסימפטום הצהבת.

צהבת גם עלולה להתרחש כתוצאה מבעיה בכבד (כמו במחלות כבד הנובעות מאלכוהול, הפטיטיס ועוד), הנובעת מזיהום או חומר מזיק. בעיה בכבד תפגע ביכולתו של הכבד לפנות מהגוף את עודפי הבילירובין, דבר שיגרום לבילירובין להצטבר בדם.

מצב נוסף שעלול לגרום להצטברות בילירובין הוא בעיה בכיס המרה (כמו אבנים בכיס מרה), דבר שיגרום לעיכוב במעבר נוזל המרה המיוצר בכבד למערכת העיכול, ולכן יפגע בתפקוד הכבד. חסימה של דרכי המרה עלולה להיגרם גם מבעיה בלבלב, כמו במצב של פנקריאטיטיס וכו'.

צהבת – סוגי המחלה

  • צהבת חסימתיתנגרמת על ידי חסימת הזרימה של נוזל המרה בצינורות המרה (על ידי אבנים בכיס המרה, למשל), עד כדי כך שקשה לפנות את דרכי המרה (בתוכם הבילירובין) מן הגוף.
  • צהבת זיהומית – נקראת גם הפטיטיס, נגרמת מכשל של הכבד להתמודד עם הפרשת הבילירובין אל המרה לצורך פינויו מן הגוף. פעמים רבות מדובר במחלת כבד, כמו דלקת כבד נגיפית או שחמת הכבד. סוגים שונים של צהבת זיהומית הם צהבת A, B, C, D, ו- E, ביניהן סוגי צהבת נפוצים וקשים לריפוי, העשויים לגרום נזק בלתי הפיך לכבד ו/או למערכות הגוף, ואף למוות.
  • צהבת המוליטיתגורמת לייצור מוגבר של בילירובין, בעיקר בשל מחלות גנטיות, אנמיה חרמשית, או נטילת תרופות המעודדות הרס מוגבר של תאי דם אדומים בדם. צהבת זו היא נדירה.
  • צהבת הנגרמת מכשל בתפקודי כבד – כתוצאה משימוש בתרופות מסויימות (למשל תרופות המכילות פאראצטמול), או משתייה מופרזת של אלכוהול, הפוגע בתפקודי ההכבד.
  • צהבת יילודים – לעיתים לוקים תינוקות שזה עתה נולדו בצהבת יילודים, כאשר הכבד הצעיר שלהם אינו מצליח לעמוד בעומס פינוי הבילירובין בימים הראשונים לחיים. כמחצית מהתינוקות נולדים עם צהבת ברמה כזו או אחרת ואצל רובם הצהבת תעבור ללא מתן טיפול או התערבות כלשהי, או בחשיפה למנורה כחולה המסייעת הן להיפטר מעודפי הבילירובין והן לכבד לתפקד באופן מיטבי בפינוי הבילירובין עד לרמת פעילות תקינה שלו.

צהבת – סיבוכים

עודף הבילירובין בדם אינו גורם לסיבוכים, אולם הפגיעה בתפקודי הכבד גורמת נזקים חמורים.
צהבת נגיפית מסוג B (צהבת הנגרמת מפגיעה של וירוס בכבד) עלולה לגרום לזיהום כרוני מתמשך של הכבד או להתפתח למחלות קשות כמו שחמת הכבד ואפילו סרטן באיזור הכבד.
צהבות נגיפיות חריפות פחות עלולות להביא לקריסת תפקודי הכבד לאחר שנים מספר.

צהבת – אבחון

אבחון צהבת ייעשה על ידי בדיקת ספירת דם ובחינת מרכיבי הדם, ובמקביל תשאול החולה בנוגע לסימפטומים שמהם הוא סובל (כאבים או חום באיזור הכבד, עייפות, אבדן תיאבון, וכדומה) ולנטילת תרופות, היסטוריה של אבנים במרה, ועוד. בבדיקה מקיפה יותר הקרויה בדיקת נסיוב בילירובין ניתן למדוד באופן מדויק את ריכוז הבילירובין הנמצא באופן חופשי בדם, כמו כן ניתן במקרים מסויימים לזהות צהבת על ידי ביצוע אולטרסאונד בטני.

קטגוריות מחלות