אולקוס

אולקוס הנקרא גם כיב פפטי, הוא פצע פתוח ברקמות מערכת העיכול, אשר הגוף אינו מצליח לרפאו, עקב פגיעה במערכות ההגנה. אולקוס גורם לכאבי בטן קשים, לדימום ולצרבות.

אופן שימוש

הנחיות שימוש כלליות:

כללי: 1-2 כמוסות, עד 3 פעמים ביום, לפני הארוחה .בהתאם לצורך.

לחלק העליון של מערכת העיכול, הלשון, הוושט ורום הקיבה: לפתוח את הכמוסה ולערבב עם רבע כוס מים חמים, להמתין 5 דקות, להוסיף עוד מים עד לכוס מלאה ולשתות.

קלטיב בשימוש חיצוני:

ללשון, לחניכיים ולעור: לרוקן כמוסה לתוך קערית עם כפית מים חמים (למרקם סמיך) ולערבב היטב. להמתין 5 דקות ולמרוח מספר פעמים ביום, בהתאם לצורך.

קיירטיב 1-2 כמוסות עד 3 פעמים ביום רחוק מזמני הארוחה.

למידע נוסף ולהדרכה  03-5399000

אולקוס – הגדרת המחלה

כיב הינו שם מאפיין לפצע פתוח ברקמות הגוף השונות שהגוף אינו מצליח לרפאו. ככל שחולף הזמן, הכיב עלול לגדול על פני שטח נרחב יותר. מחלת אולקוס עיכולי הינה פצע פתוח, המתפתח בשכבת התאים העליונה, אשר מרפדת את רקמת העיכול. אולקוס במערכת העיכול יכול להיווצר בכמה מקומות בו זמנית, או במקום אחד.

מחלת אולקוס יכולה לכלול פצע פתוח אחד או כיבים רבים. 95% מהכיבים מתפתחים בתריסריון ו- 5% בקיבה.
כיב קיבה נגרם מהרס של הממברנות והריריות של הקיבה או התריסריון. ההרס נגרם משחיקה של הממברנות על ידי חומצות הקיבה כמו חומצת מימן כלורי (HCL) ואנזים הפפסין, או בגלל פגיעה של המערכות המגנות על הממברנות, או על ידי חיידק הנקרא הליקובקטר פילורי.

רוב הכיבים מופיעים בתריסריון (“כיב תריסריון”) ורק חלק קטן יותר מתפתח גם באזור הקיבה ונקרא (“כיב קיבה”). כיבים במערכת העיכול יכולים להיות עמוקים ולהסתבך עד למקרים של ניקוב התריסריון, דימום או חסימת קיבה, העלולים להיות מצבים מסכני חיים. אנו מכירים בעיקר כיב בתריסריון שהוא הנפוץ ברוב מקרי האולקוס. רק מעט מהמקרים שייכים למחלת אולקוס בקיבה עצמה.

אולקוס – סימפטומים

התסמינים הטיפוסיים לכיב פפטי, בתריסריון הינם נפיחות וכאבים צורבים באזורים שונים בבטן, צרבות, טעם חומצי או מר בפה ולעיתים הופעת כאב גם בבית החזה עד כדי הרגשה דומה לשל התקף לב.
כאב בזמן שהקיבה ריקה, כמו גם תחושת ריקנות ורעב, העשויים להיעלם ולחזור לאחר אכילה או שתייה של מוצרי מזון בסיסיים.
בדרך כלל, הכאב מורגש כאשר לא אוכלים זמן רב או כאשר אוכלים מזונות המגרים את חומציות הקיבה כמו מזון מטוגן, חומצי או חריף.

אולקוס – גורמים

  • הגורם החשוב ביותר על פי שיטת טבעוני לגרימת כיבים במערכת העיכול, היא הנטייה של אנשים מסוימים לפתח כיבים בעיכול. לנטיית טיפוס זה קוראיםMAN-CU.
  • קיים קשר הדוק בין סוגי המזון והתאמתם לנטיית הטיפוס.
  • שימוש בתרופות מסויימות.
  • חוסר איזון בקטריאלי הגורם להתפתחות מופרזת של חיידק בשם הליקובקטר-פילורי, שהוא חיידק אלים במיוחד וגורם להרס הרירית וממברנות מערכת העיכול.
  • סמים, אלכוהול ועישון סיגריות.
  • מתח וחרדה.
  • אכילה מהירה ללא לעיסה ובכמויות גדולות מאוד.
  • הרירית והממברנות במערכת העיכול מעוכלות על ידי אנזים הפפסין וחומצת הקיבה. הכיב מתרחש כאשר הפפסין והחומצה נמצאים בריכוזים גבוהים מדי, או כאשר מנגנון ההגנה של הרירית נפגע.

אולקוס – סוגי המחלה

ישנם מספר סוגים של כיב פפטי:

  • כיב המופיע בוושט – צינור חלול המעביר את המזון מהפה לקיבה.
  • כיב קיבה, המופיע ברקמה הפנימית של הקיבה.
  • כיב תריסריון, המופיע בחלק העליון של המעי הדק.

אולקוס – סיבוכים

הכיב עלול לדמם ולעיתים רחוקות אף עלול לנקב את דופן הקיבה, לגרום לאובדן התיאבון ועקב כך לירידה במשקל. לפי דעתם של חלק ניכר מהרופאים, כיב מתמשך ולא מטופל עלול להביא אף לגידול סרטני.
אם הכיב מדמם תיתכן הקאה של דם בצבע אדום, או בצבע חום (כתוצאה מדם מעוכל) ויכולה להיות גם צואה שחורה הנובעת מדם מעוכל.

אולקוס – אבחון

על מנת לאבחן אולקוס, ישנן מספר בדיקות שניתן לבצע:

  • בדיקה לאבחון של הליקובקטר פילורי על ידי בדיקת דם, צואה או נשימה. הליקובקטר פילורי הוא גורם מרכזי להופעת כיב פפטי.
  • אנדוסקופיה– בדיקה המתבצעת באמצעות החדרת צינור שבקצהו מצלמה, המאפשר לבדוק את הוושט, הקיבה והמעי הדק. אם ישנם כיבים באזורים אלה, ניתן יהיה לראותם באמצעות האנדוסקופ. במקרה ומזוהה אולקוס, נלקחת דגימה מהאזור לצורך ביופסיה.
  • צילום רנטגן של מערכת העיכול העליונה– בבדיקה זו המטופל נדרש לבלוע נוזל המכיל בריום, ונערכים מספר צילומים של הוושט, הקיבה והמעי הדק. נוזל הבריום עוטף את דרכי העיכול ומאפשר לראות את האולקוס, במידה וישנו.

שמות נוספים למחלהכיב-קיבה, כיב-תריסריון, כיב-פפטי
שם באנגליתPeptic ulcer

קטגוריות מחלות