עירית – בצלית – Chives

בצלית או עירית בשמה הנפוץ היא עשב רב שנתי מקבוצת הבצלים. מקור העירית באסיה ובאירופה, ובצפון יוון ואיטליה היא צומחת פרא. הפקעת של העירית היא רב שנתית. העלים של העירית חלולים, ירוקים כהים, אך דקים יותר מעלי הבצל הירוק המוכר. העלים מתנשאים לגובה 40 ס”מ ומעלה.

הטעם הוא  כבצל ירוק עדין. העירית עשירה באשלגן, ויטמין A ו C , חומצה פולית, ברזל ואשלגן. לבצלית 5 זנים ביניהם: הכרישה, עירית והשומית בעלת טעם עדין של שום.

עירית – צמח מאכל
עלי העירית משמשים לקישוט המזון ולגיוון טעמם של מאודים, חמאות, עשבי תיבול, מאכלי גבינה, חביתות, נקניקים, מיונז, מרקים, תיבול חומץ ועוד. העירית טעימה במיוחד מיד לאחר קטיפת העלים. לקבלת טעם מיוחד, יש לערבב עירית, פטרוזיליה וטרגון.

הקפיאו עלי עירית לשימוש בעתיד. לאחר ההקפאה יש להעביר את העלים לשקית ניילון עם  סגירת רוכסן, טעם העלים וריחם ישמרו. קרעו את עלי עירית באמצעות הידיים, שימוש בכלי מתכת כמו מספריים או סכין יגרום להשחמת הקצוות.

עירית –  צמח מרפא
ברפואה העממית הבצלית נחשבת לצמח בעל תכונות מרפא. משתמשים בו לחיזוק הציפורניים והשיניים וכן לניקוי הדם. מייחסים לה יכולת להקטין את הסכנה להתפתחות סרטן המעי הגס, הקיבה והושט.

מתכוני עירית

בטטה בשמן זית ולימון

לביבות ירק אפויות

מרק טופו ופטריות

פילה סול ברוטב לימון

פריטטה עם ארבע גבינות ועירית