חרדל

חרדל (זרעים) שחור או לבן – Mustard seed

צמח רב- שנתי ממשפחת המצליבים, קיימים מינים רבים, חלקם צמחי בר וחלקם מתורבתים. הזרעים יכולים להיות שחורים או לבנים. צמח החרדל הוא צמח שגדל באגן הים התיכון. הפרחים ערוכים באשכולות וצבעם צהוב.

עיקר שימושו כתבלין, נאכל חי או מבושל ומשמש גם להכנת תרופות.  גבעוליו ישרים ומכוסים בשיער זיפני. עליו דמויי כינור, מנוצים ומפורצים, וגם הם מכוסים בזיפים קצרים.

 חרדל – צמח מאכל

  • זרעי החרדל השחורים חזקים יותר מהלבנים. יש המערבבים את שניהם ביחד.
  • מינים שונים של רטביי חרדל עשויים מזרעים אלו. הם מוכנסים גם בחמוצים ובקארי.

חרדל – צמח מרפא
ברפואת הצמחים האלטרנטיבית מייחסים לזרעי החרדל שימושים רפואיים כגון: המרצת זרימת הדם, שיפור במצבים של דלקות שרירים, הצטננויות וטיפול בכאבי גרון.

ברפואה הסינית מקובל ליצור תמיסה מחרדל, לימון, דבש, מעט מלח ומים לטיפול בגרון כואב, כמו גם בגודש של ליחה בגרון.

גם בתחום היופי יש לחרדל שימושים קוסמטיים רבים כמו ריכוך השיער וניקוי עור הפנים והגוף.

מתכוני חרדל

דג לברק ברוטב חרדל

כנפיים עם תפו"א אפויים בתנור

כרובית בשום

מאפה לחם וטונה

סלט טופו ושעועית ירוקה

סלט עלים ירוקים ותפוחי עץ

סלט פירות ועוף

עוף אפוי

עוף במשרה יפני

עוף חמוץ מתוק בתנור

פסטה עם עוף ברוטב חרדל מתוק

פשטידת עוף ופטריות

קדירת עגל עם גרגירי חומוס

קוביות סינטה מתובלות

רוטב ארומטי לסלט ירוק

רוטב ויניגרט

רוטב סלסה ורדה מנתה

רוטב קוטג' לסלט

רוסטביף

שניצל וינאי