קצח –  Nigella

קצח הוא צמח חד-שנתי ממשפחת הנוריתיים, הכולל כ- 14 מינים של צמחים מקורו באגן הים התיכון ובדרום מערב אסיה. הקצח צומח לגובה של 20 – 90 סנטימטרים. בתקופת הפריחה מעלה הקצח פרח בודד לכל גבעול. צבעי הפרח הם לבן, צהוב, ורוד, כחול בהיר או סגול בהיר.

הפרי הוא נרתיק המורכב ממספר תאים. כל תא מכיל כמה זרעים. הקצח מכיל חומצות אמינו כמו אלנין, פנילאולנין, לאוצין, חומצות שומן כמו אומגה 6, אולאית ועוד. ויטמין B, אשלגן, אבץ, זרחן ועוד.

קצח – צמח מאכל
קצח משמש בסלטים ודברי מאפה. משמש במטבח ההודי כתוספת לתבשילי ירקות.

קצח – צמח מרפא
הקצח מכיל חומר הנקרא טימוקווינין אשר נחקר בארה”ב ונמצא כחומר אנטי סרטני, בעיקר עבור סרטן הלבלב.

כבר ברפואה הקדומה נחשב הקצח למחזק מערכת החיסון ומערכת הנשימה.

הוא נחשב לאנטי בקטריאלי ואנטי ויראלי.

הוא עשיר בנוגדי חמצון, חומצות אמינו ומינרלים כמו סידן, מגנזיום וברזל.

הוא ידוע כמונע גזים ונפיחויות בבטן.

הצורה הרפואית הנודעת שלו הוא שמן הקצח.

השמן נמכר בארץ בבתי טבע.

בנוסף קיימת בשוק טחינה מזרעי קצח וזרעי שומשום, אשר מכילה בתוכה את כל הטוב משני הזרעים.