וניל – שנף – Vanilla

וניל / שֶׁנֶף הוא צמח מטפס ממשפחת הסחלביים. וניל צומח באזורים טרופיים, חמים ולחים, בהם יורד גשם במרבית ימות השנה. מוצאו של הוניל הוא במקסיקו.

מקור שמו הלועזי של הצמח במילה הספרדית vaina, שנגזרה מן המילה הלטינית vagina במשמעות “תרמיל” או “נרתיק”, שכן זרעי הצמח שוכנים בתוך נרתיק. שמו העברי “שנף” לקוח מן הערבית ובה יש למילה זו (שִנף) באותו מובן.

וניל – צמח מאכל
פירות הצמח מכילים זרעים בעלי ארומה ייחודית, המשמשים כתמצית טעם בהכנת מזונות שונים. וניל הוא מהטעמים הכי פופולאריים בעולם ושימושו בלתי מוגבל. את התמצית ניתן לקבל ע”י העמדת התרמילים בברנדי פשוט (ללא חומרי טעם) או כהלים מזוקקים. עם הזמן, טעמה של התמצית משתפר ומתגבש. תרמילי וניל טובים גם אחרי השרייתם.

וניל – כצמח מרפא
זרעי הוניל מלאים בחומרים אנטיבקטרייאלים- חומר פעיל בשם ונילין, מה שהופך את הוניל למאוד פופולארי בקרב מוצרי קוסמטיקה המשמשים גם לטיפוח וגם לניקוי.

ביוון העתיקה השתמשו בזרעי הוניל להפקת שמן אתרי לריפוי פצעים וחתכים בשלבי החלמה.

במחקר שנערך בארה”ב בשנת 2004 נמצא שהוניל משפר את מצב הרוח, לא סתם הרבה מאוד ממוצרי טיפוח הגוף וריחות לשיפור שטחים נמכרים בריח הוניל.

מתכוני וניל

גרנולה

טופו ברוטב משמש וליצוף

מאפינס בננה

מאפינס שוקולד

עוגה פשוטה ללא סוכר

עוגיות חול

עוגיות טחינה

עוגיות טחינה מתוקות

עוגיות מהירות להכנה

עוגיות צימוקים

עוגיות קוואקר

עוגיות קוקוס

עוגיות שוקולד צ’ילי

עוגיות שיבולת שועל ותפוחים

עוגת בננות

עוגת בננות וקינמון

עוגת גבינה דלת קלוריות

עוגת גבינה דלת שומן

עוגת גבינה חמה

עוגת גבינה עם ביוקל וליצוף

עוגת גבינה עם תותים

עוגת גזר ובננות

עוגת וניל וקינמון

עוגת וניל ללא סוכר

עוגת חלבה ותמרים

עוגת מייפל ואגוזי פקאן

עוגת סולת

עוגת ספוג בסיסית

עוגת פסיפלורה בחושה

עוגת שוקולד וגבינה

עוגת תותים בחושה

עוגת תפוזים

עוגת תפוחים ואגוזי מלך

פודינג אורז

פודינג לחם

פלאן חלב קוקוס

פנקייק