בעיות כלי דם

כלי דם – הם הצינורות בהם זורם הדם ומעביר מזון וחמצן לכל תאי ואיברי הגוף. כלי דם נחסמים, מאבדים את גמישותם ואפילו עלולים להיווצר קרעים לאורכם.

אופן השימוש

אוקסיטיב – (תא חמצני-2)

  • עד 1 כף 3 פעמים ביום בחצי כוס מים עם הארוחה.
  • לשמור במקום קריר ואפל.
  • המוצר לא מומלץ לאנשים שעברו השתלה וחולי דיאליזה

ביוטיב –  2-6 כמוסות ליום עם הארוחה, בהתאם לגיל ולמצב

למידע נוסף ולהדרכה  03-5399000

כיצד נמנע מחלות כלי דם וכיצד נטפל במחלות כלי דם?

  • נשפר את התזונה ונאכל פירות, ירקות, אגוזים שמן זית ועוד. נמנע ממאכלים מטוגנים, שמנים, מתוקים.
  • נבצע פעילות גופנית אירובית, כ-30 דקות בכל יום.
  • נבצע תרגילי הרפייה יחד עם נשימות.
  • נפסיק לעשן עישון אקטיבי ופאסיבי.
  • נמנע מישיבה ממושכת.

כלי דם – הגדרת המחלה

מחלות כלי דם תופסות תאוצה באוכלוסייה כולה, וכיום ניתן לראות מחלות כלי דם באנשים צעירים יחסית מבעבר וכמובן באנשים מבוגרים.
בשנים האחרונות חלה עליה במחלות כלי דם, כמו מחלת עורקים היקפיים הגורמת להאטת אספקת דם לאזורים שונים בגוף.

מחקרים מראים, כי למעלה מ- %50 ממקרי המוות בעולם נגרמים מאוטם של כלי דם וזאת עקב חסימה חלקית או מלאה של כלי דם, המונעים הגעת דם תקין ללב, למוח ולשאר חלקי הגוף. הגבלת הגעת דם מובילה להתקפי לבשבץ מוחי ונזקים קשים אחרים.

בשלבים הראשונים של המחלה רוב הסובלים ממנה לא חשים בה או שהתסמינים לא ברורים. למרות שרוב האנשים לא חשים בבעיה היא מקננת מבפנים וגורמת להרס רב. כאשר מגלים את המחלה בדרך כלל היא כבר בשלב קשה יותר. בדרך כלל, התופעה של מחלות כלי דם קשורה לבלאי מואץ של כלי דם.

כיצד פועלת מערכת הדם?

כלי דם הם צינורות חלולים בהם זורם הדם. ישנם שלושה סוגים של כלי דם: עורקים, ורידים ונימים. במהלך זרימת הדם, העורקים נושאים דם מן הלב. משם הדם עובר עד לנימים שמחזירים את הדם דרך הורידים ללב.
מערכת כלי הדם כוללת את הלב המהווה את המשאבה, שדוחפת דם לכל חלקי הגוף דרך העורקים הגדולים המתפצלים והופכים לבינוניים בגודלם, ומשם לעורקיקים זעירים שבסופו של דבר מספקים את החמצן ויתר האספקה החיונית לתאים. הוורידים הם האחראים על החזרת הדם מהפריפריה – רגליים, ידיים וגוף – לכיוון הלב.

בזמן הריון או לאחר עמידה ממושכת, הורידים מתרחבים והשסתומים הורידיים מתרחקים זה מזה. תופעה זו גורמת לכך שהשסתומים לא סוגרים הרמטית את הזרימה הורידית ההפוכה, שנגרמת עקב כוח המשיכה – כתוצאה מכך, באנשים עם חולשה בתפקודי כלי דם מתפתחת אי-ספיקה של השסתומים הוורידיים. הדם זורם בכיוון הפוך וגורם לעליית לחץ ורידי מקסימלי בקרסוליים. אי-ספיקה ורידית יוצרת מחלת ורידים המתפתחת לאורך שנים וגורמת לשינויים הדרגתיים ברגל.

חוץ ממחזור הדם, כלי דם מספקים שני אמצעים חשובים למדדי בריאות חיוניים: דופק ולחץ דם. אנו מודדים את קצב הלב או הדופק על ידי נגיעה בעורק. התכווצות הקצבית של עורק מלמד אותנו על הקצב של הלב. מאחר והעורק קרוב לפני השטח של העור, אנחנו יכולים בקלות לגעת בעורקים ולקבל מידה מדויקת של דופק הלב.
כשאנו מודדים לחץ דם אנו משתמשים בזרימת הדם דרך העורקים, כי שם יש לחץ דם גבוה יותר מאשר בורידים.

יוצאים מן הכלל הם כלי דם של הריאות, שם דם דל חמצן מובל דווקא על ידי העורק – עורק הריאה ואילו דם עשיר בחמצן מוחזר ללב באמצעות ורידי הריאות.
העורקים והורידים נבדלים ביניהם לא רק בייעודם, אלא גם במבנה האנטומי: העורק אלסטי יותר, בעל רקמת שריר ויכולת כיווץ והרפייה.

כל כלי הדם (למעט נימים) חולקים מבנה דומה של שלוש שכבות. השכבה הפנימית ביותר, המכונה אינטימה, מורכבת מתאי האנדותל. אינטימה עוזרת להגביל את כניסתם החומרים לתוך קיר כלי דם, כלי בקרה, ולהסדיר קרישה. המרכז החלול של כלי דם נקרא לומן והוא החלל שדרכו זורם דם.

העורקים:

העורקים הם כלי דם הנושאים את הדם מן הלב. דם עורקי עשיר בחמצן, למעט דם הנישא על ידי עורק הריאה מן הלב אל הריאות שהוא דם מחומצן.
אבי העורקים הוא העורק הגדול ביותר בגוף האדם ומקורו בחדר השמאלי של הלב. העורק וכלי הדם העיקריים שלו עורק התרדמה המשותף, הכסל המשותף והעורקים נקראים עורקים אלסטיים מכיוון שהם מתרחבים בהתאם לזרימת הדם הפועם ונפח הדם המשתנה.

העורקים אלסטיים ושרירים, בעלי קירות עבים. כדי שהתחבורה של הדם לאיברים ספציפיים לא ייצרו התנגדויות, ככל שכלי דם חודרים לתוך הגוף העורקים נעשים קטנים יותר, הקירות הופכים דקים יותר ומורכבים מפחות קולגן ואלסטין.
לעורקים הקטנים יש מספר קטן יותר של שכבות תאי שריר חלק, ההתנגדות גדולה יותר ולכן הם גמישים פחות אבל פעילים יותר בוויסות זרימת הדם לתוך הנימים.

עובי דפנות כלי הדם גם משתנה, הגדולים ביותר הם העורקים גדולים, הרבה פחות הוורידים, עד לעובי של תא בודד בנימים. למרות מגוון גדלים הרכיבים של דפנות כלי דם בעלי דפוס משותף. כל כלי מכוסים בשכבה אחת של תאים שטוחים האנדותל. חוץ מהנימים, כל כלי דם מכילים גם סיבים אלסטיים, נוקשים – קולגן סיבי (מבנה דומה גידים שרירים), ושריר חלק סיבי אשר יכול להיצר או להתרחב בתגובה לגירויים כימיים ועצבים. הפרופורציות היחסיות של מרכיבים אלה משתנים בכלי דם שונה בהתאם לתפקידם.

עורקים גדולים:

אב העורקים והענפים העיקריים נקראים ELAS – טיק העורקים. למרות שהם גם בעלי רקמת קולגן סיבי ושריר חלק, כמחצית המבנה שלהם מורכב סיבים אלסטיים. אלה עורקים גדולים בצבע צהוב בהיר אופייני. המשמעות הפיזיולוגית של סיבים אלסטיים הוא שהם מאפשרים להרחיב את כלי דם, כאשר הדם עבר בו לסירוגין מלב. ולהתכווץ שוב כאשר זורם דם מתוך אותם תאים לתוך כלי קטן יותר.

עורקים קטנים:

אלה הם כלי ההתנגדות של מחזור הדם ואחראים בקביעת לחץ הדם. הם הכלים שבסופו של עץ העורקים. הקוטר שלהם 20-30 מיקרומטר. משמעות מיוחדת שלהם הוא שיש להם קירות עבים מאוד ביחס לקטרים שלהם. יתר על כן, המרכיב העיקרי בדפנות שלהם הוא שריר חלק, מידת ההתכווצות של שריר זה מסדיר את הקוטר של כלי דם. וכתוצאה מכך את כמות הדם זורם דרך אותם. אחראים טיפה את הלחץ הגדול ביותר במחזור הדם. לחץ הדם בעורקים בדרך כלל נע בין 120 ל- 80 מ”מ כספית, בהתאם לשלב של מחזור לב. בשנת נימים, הוא איבד והלחץ הוא רק 30 מ”מ כספית.

נימים:

אלה הם “כלי החליפין”, המאפשר מעבר של חומרים בין דם והנוזלים המקיפים אותם מחוץ לתאי הגוף. הם מורכבים משכבה אחת של תאים אנדותל, עם חללים מיקרוסקופי בין תאים סמוכים המאפשרים לחלקיקי המומסים בדם, כולל מלחים, גלוקוז, חמצן מומס, להעביר לתוך הרקמות, ומוצרים של חילוף חומרים ברקמות, ביניהם פחמן דו חמצני. מספר הנימים הוא עצום, חלקם בקוטר מיקרוסקופי ההתנגדות הכוללת שלהם בזרימת הדם נמוכה.
הצפיפות הגבוהה של נימים הוא אמצעי לדיפוזיה של חומרים מזינים וגזים.

הפרעה במאזן החליפין של נוזל הנימים יכול להוביל לבצקת, נפיחות הנגרמת על ידי עודף נוזלים ברקמות.
הסיבות העיקריות לכך הן: עלייה כללית בנוזל רקמה כמו אי ספיקת לב, חסימה בדרכי הורידים או כלי הלימפה, כגון על ידי גידולים סרטניים, חסר דם , כמו מחלת כבד או כליה או תת תזונה, אשר מפחית את הלחץ האוסמוטי.

ורידים:

הדם חוזר מן הרקמות אל הלב לאורך הוורידים. ורידים גדולים בעלי שסתומים אשר יבטיחו שדם נוסע בכיוון הנכון ומונע התפתחות של לחצים וחזרה מיותרת. לפעמים שסתומים עשוי להפסיק לתפקד, מה שגורם לורידים להתנפח באופן חריג, זהו הגורם לדליות.
לורידים יש עוד תפקיד חשוב נוסף, כ- %70 מנפח הדם עובר בתוך הורידים. משמעות הדבר היא כי הם יכולים בקלות להתאים את עצמם לשינויים גדולים למדי בנפח שלהם, או כתוצאה של שינוי בכמות הכוללת של דם במחזור הדם (שטף דם או עירוי), או בשל שינויים בחלוקת הדם (למשל ורידים ברגל שמתנפחים בזמן עמידה ממושכת), וכל זאת בשל הרקמה האלסטית בקירות (קולגן).

לחץ דם ריאתי
למרות שהזרימה של הדם לריאות זהה לזו שעוברת דרך מערכת הדם המערכתית, הלחצים הם מאוד נמוכים. לחץ בעורק ריאתי הוא בדרך כלל 25/12 מ”מ כספית (סיסטולי / דיאסטולי) בהשוואה 120/80 מ”מ כספית באבי העורקים והענפים העיקריים שלו. לחץ בכלי הריאה נמוך כי הם קצרים יותר, רחבים יותר ויש פחות שרירים בקירות שלהם, והם רבים מאוד.

ההתנגדות של השרירים אינה כמו אלה במחזור המערכתי. כלי ריאתי הם במבנה של רשת נרחבת. ההתנגדות בנימים המקיפים את שקי האוויר חילופי גז – חמצן דו תחמוצת הפחמן – מתרחש בין דם נימים ריאתי לאוויר בנאדיות.

כלי דם – גורמים

מה גורם לבלאי מואץ של כלי דם ולמחלות כלי דם?
מתח, דיכאון וחרדה, שימוש בתרופות, תזונה לקויה, שינויים הורמונליים, תורשה ונטיית טיפוס, הריונות, רעילות הנגרמת ממזון, אויר ומים, עישון אקטיבי ופאסיבי, קרינה, תרופות, אלכוהול, דלקות כרוניות בכלי דם, שומנים בדם, חוסר פעילות מספקת, רמת-יתר של הומוציסטאין, התקדמות הגיל, מחלות כסוכרת, לחץ דם, כבד ועוד.

כלי דם – סוגי המחלה

דליות – דליות הן למעשה ורידים מוגדלים. כל וריד עלול להפוך לדליות, אבל הוורידים המושפעים ברוב המקרים הם אלה ברגליים וכפות הרגליים. עמידה והליכה הזקופה מגביר את הלחץ בתוך הוורידים של הגוף התחתון.
מראה הדליות הוא מסוקסק. עבור אנשים רבים, דליות וורידי עכביש – וריאציה נפוצה, קלה של דליות – הם פשוט בעיה קוסמטית. עבור אנשים אחרים, דליות עלולה לגרום כאב ואי נוחות. לפעמים דליות עלולות להוביל לבעיה רצינית יותר.
דליות עשויות לאותת על סיכון גבוה יותר של בעיות במחזור הדם. ורידים הם כלי הדם המחזירים דם מן החלקים החיצוניים של הגוף בחזרה אל הלב והריאות. כאשר הוורידים הופכים עבים באופן חריג, מלאי פיתולים, או מוגדלים, הם נקראים דליות. ככלל, ורידים ברגליים ובירכיים יש נטייה להפוך: לפיתול מעובה, או חלקים מורחבים של הווריד נקראים ורידים. לדליות שיכולים להיווצר בכל מקום בגוף, אך הם ממוקמים לרוב ברגליים. דליות נוטים להיות תורשתיים ונעשים בולטים יותר ככל שהגיל עולה. דליות ברגליים הן שטחיות או עמוקות.

דלקת ורידים – דלקת הורידים פירושה דלקת של וריד. מונח המשמש כאשר קריש דם בווריד גורם לדלקת ומתרחש בדרך כלל בתוך הוורידים ברגל, אך היא עלולה להופיע גם בזרוע. פקיק (קריש דם) גורם לגירוי וכאב ועלול לחסום את זרימת הדם בוורידים.
דלקת הורידים יכולה להתרחש על פני השטח (שטחית). דלקת הורידים השטחית – משפיעה בורידים שעל פני העור. עם טיפול הולם, בדרך כלל ניתן לפותר במהירות. לפעמים אנשים עם דלקת ורידים השטחית עלולה להתפתח גם לדלקת ורידים עמוקה.

דלקת ורידים עמוקה – וריד עמוק משפיע על כלי דם גדולים יותר עמוק ברגליים. קרישי דם יכול להיווצר, ועשוי להינתק ולנסוע אל הריאות. זהו מצב מסכני חיים שנקרא תסחיף ריאתי.

טרשת נפוצה – טרשת נפוצה (MS) היא מחלה שבה מערכת העצבים של מערכת העצבים המרכזית (המוח וחוט השדרה) מנוון.המיאלין, אשר מספק כיסוי או בידוד לעצבים, ומשפר את ההולכה של דחפים חשמליים לאורך העצבים וחשוב בשמירה על בריאות העצבים. בטרשת נפוצה, דלקת גורמת למיאלין להיעלם. כתוצאה מכך, דחפים חשמליים מגיעים בהאטה לעצבים. בנוסף, העצבים עצמם ניזוקים. כאשר העצבים יותר ויותר מושפעים, אדם חווה הפרעה מתקדמת עם באיברים אשר נשלטים על ידי מערכת העצבים, כגון ראייה, דיבור, הליכה, כתיבה וזיכרון.בדרך כלל, אדם מאובחן בטרשת נפוצה בין גיל 20 ל- 50, טרשת נפוצה ניתן אובחן גם אצל ילדים ובקרב קשישים. נשים הן בסיכון גבוה פי שניים מאשר גברים להיות מושפעות מטרשת נפוצה מוקדם יותר בחיים.הגורם לטרשת נפוצה עדיין אינה ידועה. ב- 20 השנים האחרונות, החוקרים התמקדו בהפרעות של מערכת החיסון והגנטיקה. המערכת החיסונית היא המגן של הגוף, והוא מאורגן ומוסדר. אם המערכת מופעלת כתוצאה של תוקפן או חפץ זר, מערכת החיסון מופעלת כהגנה כאשר היא מזהה והתקפות את הפולש, ואז היא נסוגה. תהליך זה תלוי בתקשורת המהירה בין התאים החיסוניים וייצור תאים שיכולים להשמיד את הפולש.בטרשת נפוצה, החוקרים חושדים כי סוכן זר כגון וירוס שמשנה את המערכת החיסונית, כך שמערכת החיסון תופסת את המיאלין כפולש ותוקף אותו. ההתקפה על ידי המערכת החיסונית על הרקמות שהוא אמור להגן נקרא אוטואימוניות, וטרשת נפוצה היא ככל הנראה מחלה אוטואימונית.בעוד שאת המיאלין ניתן לתקן לאחר התקיפה, העצבים שהופשטו מכיסוי המיאלין שלהם. עלולים להיפגע והעצבים הפגועים לא ניתנים לתיקון. כתוצאה מכך העצבים מתים וגורמים לשיתוק ומוות של איברים.

יתר לחץ דם  לחץ דם גבוה הוא מצב שכיח שבו הכוח של הדם כנגד דפנות העורקים גבוה מספיק כדי לגרום לבעיות בריאות, כמו מחלות לב. לחץ הדם נקבע על ידי כמות הדם שנשאב מהלב וכמות ההתנגדות לזרימת הדם בעורקים. אפשר לסבול מלחץ דם גבוה (יתר לחץ דם) במשך שנים ללא כל תסמינים.לחץ דם גבוה בלתי מבוקר מעלה את הסיכון לבעיות בריאות רציניות, כולל התקפי לב ושבץ. לחץ דם גבוה בדרך כלל מתפתח במשך שנים רבות, ומשפיע כמעט על כולם. למרבה המזל, לחץ דם גבוה ניתן בקלות לאיתור, וברגע שאתה יודע שיש לך לחץ דם גבוה, אתה יכול לעבוד עם תסמינים ולהישמר. רוב האנשים הסובלים מלחץ דם גבוה אינם חשים בסימנים או בתסמינים, גם אם לחץ הדם מגיע לרמות גבוהות בצורה מסוכנת.לחץ דם משתנה כל הזמן בהתאם לפעילות, טמפרטורה, דיאטה, מצב רגשי, מצב גופני, ושימוש בתרופות. ישנם אנשים עם לחץ גבוה אשר בשלב מוקדם חשים בכאב ראש עמום, סחרחורות או דימומים מהאף. אלה סימנים ותסמינים אשר בדרך כלל מתחילים להופיע כאשר לחץ הדם גבוה ומגיע למצב חמור – אפילו מסכן חיים. לחץ דם גבוה הוא אחת המחלות השכיחות ביותר בכלל באוכלוסייה ובמבוגרים בפרט.

לחץ הדם מורכב משני מדדים:
לחץ דם סיסטולי הוא הלחץ הנוצר על דפנות העורקים בעקבות פעימות הלב. זהו המספר הגדול המופיע בבדיקות.
לחץ דם דיאסטולי – הוא הלחץ שקיים בין פעימות הלב, כאשר הלב במנוחה. הלב דוחף את הדם לכלל הגוף דרך כלי הדם,זהו לחץ דם שלרוב הוא תקין. מהלב מובל הדם דרך האורטה (עורק ראשי), משם מתפצל לעורקים בינוניים, ומהם לעורקיקים זעירים הנמצאים בקצות הגוף. בזמן הזה אנו מודדים לחץ זמן סיסטולי – עד לדחיפת הדם הבאה הדם שב אל הלב דרך הוורידים. לחץ דם תקין הוא 120/80. המספר 120 מציין לחץ דם סיסטולי והמספר 80 מציין לחץ דם דיאסטולי. מעל120/80 קיימת בעיה של לחץ דם גבוה:

  • מדדים של 140/90 מרמזים על נטייה ללחץ דם גבוה.
  • מדדים של 160/100 הם מצב של לחץ דם בינוני.
  • מדדים של 180/110 הם מדדים של לחץ דם גבוה.

לחץ דם נמוך – לחץ דם הוא הכוח המופעל במחזור הדם על דפנות כלי הדם. הוא מהווה אחד הסימנים החשובים של החיים כמו דפיקות לב, נשימה, חום. לחץ הדם של הלב נוצר כאשר הדם נשאב העורקים.
לחץ הדם של האדם מבוטא במונחים סיסטולי / דיאסטולי, למשל, 120/80. לחץ הדם הסיסטולי (המספר העליון) מייצג את הלחץ בעורקים כאשר הדם נשאב מהלב. לחץ הדם הדיאסטולי (המספר הנמוך) מייצג את הלחץ בעורקים כאשר שריר הלב נרגע בעקבות ההתכווצות.

לחץ הדם תמיד גבוה יותר כאשר הלב פועם, מאשר כאשר הוא מרגיע. טווח של לחץ דם סיסטולי אצל מבוגרים בריאים ביותר נופל בין 90 ל- 120 מילימטרים של כספית. לחץ הדם הדיאסטולי רגיל נע בין 60 ל- 80 מ”מ כספית. ההנחיות הנוכחיות להגדיר את הטווח הנורמלי: לחץ דם נמוך מ- 120/80. לחץ דם מעל 130/80 נחשב ללחץ דם גבוה.
לחץ דם גבוה מגביר את הסיכון לפתח: מחלות לב, מחלת כליות, התקשות העורקים (טרשת עורקים), נזק לעין, שבץ.

לחץ דם נמוך (תת לחץ דם) הוא בלחץ נמוך, זה גורם לתסמינים או סימנים בגלל זרימת דם נמוכה דרך עורקים וורידים. כאשר זרימת הדם נמוכה מדי אזי אין מספיק חמצן וחומרים מזינים לאיברים חיוניים כמו המוח, הלב, הכליות, האיברים אינם מתפקדים כלל ועלול להיפגע באופן זמני או קבוע.

בניגוד ללחץ דם גבוה, לחץ דם נמוך מוגדר בעיקר על ידי הסימנים והתסמינים של זרימת דם נמוכה ולא על ידי מספר מסוים של לחץ דם. יש אנשים אשר באופן שגרתי יכול להיות לחץ דם של 90/50 ללא תסמינים ולכן אין להם לחץ דם נמוך. עם זאת, אחרים שבדרך כלל יש לחץ דם גבוה עלול לפתח תסמינים של לחץ דם נמוך, אם לחץ הדם יורד ל- 100/60.

פויציתמיה – היא מחלה במח העצם הגורמת לעלייה חריגה במספר כדוריות הדם (כדוריות דם אדומות בעיקר).
הגורם למחלה: הפרעה של מח העצם. זה בעיקר גורם ליצור יותר מדי של כדוריות דם אדומות, למרות המספרים של תאים דם לבנים וטסיות דם שאף הם במידה גדול.
זוהי מחלה נדירה המתרחשת לעתים קרובות יותר אצל גברים מאשר נשים, המחלה נדירה אצל חולים מתחת לגיל 40. המחלה מזוהה בדרך כלל עם מוטציה בגן הנקרא JAK2V617F. הגורם למוטציה זו אינה ידועה.

התסמינים: קשיי נשימה בזמן שכיבה, סחרחורת, דימום יתר, מלאות בבטן העליונה משמאל (בשל טחול מוגדל), כאב ראש,גירוד – במיוחד לאחר אמבטיה חמה , צבע האדום, בעיקר על הפנים, קוצר נשימה תסמינים של דלקת הורידים. הערה – חלק מן התופעות הללו הן בשל עובי וקרישת דם מוגברת.

תסמינים אחרים שעלולים להתרחש עם המחלה הזאת: צבע עור כחלחל , עייפותכתמים אדומים.

לוקמיה – לוקמיה היא סרטן של כדוריות הדם. הגורם המדויק של לוקמיה אינו ידוע.
לוקמיה ממויינת לפי המהירות שבה המחלה מתפתחת (אקוטי או כרוני), כמו גם על ידי סוגי תאי הדם.

קיימים ארבעה סוגים עיקריים של לוקמיה:

  • לוקמיה לימפוציטית חריפה (ALL)
  • לויקמיה לימפוציטית כרונית (CLL)
  • לויקמיה חריפה (AML)
  • לוקמיה כרונית (CML)

אנשים עם לוקמיה נמצאים בסיכון מוגבר משמעותית לפתח זיהומיםאנמיה ודימום, תסמינים אחרים כוללים סימני חבלות קל, ירידה במשקל, הזעות לילה וגם חום לא מוסבר.
האבחנה של לוקמיה נתמכת על ידי ממצאים של ההיסטוריה הרפואית בדיקה, ובדיקת דם, מח עצם- דגימות תחת מיקרוסקופ.
הטיפול בלוקמיה תלוי בסוג של לוקמיה, תכונות מסוימות של תאים בלוקמיה, היקף המחלה, היסטוריה קודמת של הטיפול, כמו גם לגיל ולמצב בריאותי של המטופל.

רוב חולי לוקמיה מטופלים בכימותרפיה. חלק מהחולים יקבלו טיפול קרינתי ו/ או השתלת מח עצם. אין דרך ידועה למנוע לוקמיה. הפרוגנוזה של לוקמיה תלוי במספר גורמים, כולל גיל החולה, סוג של לוקמיה, ואת המידה שבה הסרטן התפשט.

טרומבוציטופניה –

קרישת דם מחסור בטסיות דם הדרושות לתהליך הקרישה של הדם. בדרך כלל הדם מכיל 150,000-450,000 טסיות למיקרוליטר. דימום אנומלי מתחולל כאשר מספר טסיות יורד ל- 30,000 למיקרוליטר. למרות שהבעיות אינן ניכרות בדרך כלל עד שמספר הטסיות יורד מתחת ל- 10,000. מחלות רבות עלולות לגרום לספירה נמוכה של טסיות, אולם לעתים קרובות אין מוצאים שום סיבה מוגדרת למצב זה.

ארבע סיבות עיקריות לירידה במספר הטסיות הן:

מח העצמות אינו מייצר מספיק טסיות, טסיות נלכדות בטחול מוגדל, גידול השימוש בטסיות או הרס מוגבר של הטסיות ומיהול הטסיות.דימום בעור עלול להיות הסימן הראשון לספירה נמוכה של טסיות. נקודות ארגמניות זעירות מופיעות לעיתים קרובות על החלק התחתון של הרגליים, ומכות קלות עלולות לגרום לחבלות מפושטות. החניכיים עלולים לדמם, ולעיתים מופיע שתן דמי. דימומים וסתיים עלולים אף הם להיות קשים. ניתוחים ותאונות עלולים להיות מסוכנים בגלל הקושי להפסיק את הדימומים הכרוכים. הדימום מחמיר כאשר מספר הטסיות יורד.

אנשים שמספר הטסיות שלהם נמוך מאוד (בדרך כלל, פחות מ- 5,000 עד 10,000 למיקרוליטר דם) עלולים לאבד כמויות גדולות של דם לדרכי העיכול, או לפתח דימומים מסוכנים במוח, גם אם לא נחבלו.

סיבות לטרומבוציטופניה:

  • במחלות בהן מח העצם אינו מייצר מספיק טסיות: לוקמיה, אנמיהאפלסטית, צריכת אלכוהול רבה ועוד.
  • הטסיות נלכדות בטחול מוגדל: צמקת עם הגדלת טחול חסימתית , מחלת גושה.
  • מיהול הטסיות: החלפת דם מאסיבית, או עירוי.
  • ניתוח מעקפים עם חיבור למכונת לב ריאה.
  • גידול בשימוש בטסיות או החמרת ההרס שלהן: ארגמת תרומבוציטופנית אידיופתית (ITP) ,זיהום, HIV, לימפומה,זאבת.

טחורים – טחורים הם רקמות המכילות וורידים נפוחים ונמצאות בדופן החלחולת עד לפי הטבעת. כאשר טחורים מתנפחים הם חוסמים את המעבר לתוכן המעי ובמעבר. הם מאוד מכאיבים במיוחד בזמן מעבר הצואה.
לעיתים הטחורים מדממים ואנו נגלה את הדימום באסלה או בנייר הניגוב. טחורים עלולים להזדהם. כאשר זה קורה הכאב הוא קשה יותר.

טחורים הנמצאים מפי הטבעת לתוך החלחולת נקראים טחורים פנימיים. טחורים הבולטים מפי הטבעת וניתן למשש אותם, נקראים טחורים חיצוניים.
טחורים נפוצים מאוד בעולם המודרני בגלל אורח החיים של חוסר תנועה מתמדת, תזונה לקויה, מתח ועוד. טחורים נפוצים יותר אצל נשים מאשר גברים. ל- 75 אחוז מהאנשים יהיו טחורים בשלב כלשהו בחייהם. טחורים נפוצים ביותר בקרב מבוגרים בגילאי 45-65 ובקרב נשים בהריון.

כלי דם – סוגי המחלה

מהן התופעות הנגרמות כאשר כלי דם סובלים מאספקת דם לקויה לאיברי הגוף השונים?
התעייפות מהירה ממאמץ לא רב, קשיים בנשימה במאמץ או בשכיבה, כאבי שרירים ברגליים בשעת מאמץ, כאבי רגליים בזמן מנוחה, עייפות הרגליים, רגליים כבדות, קושי בהליכה, ירידה במהירות ההליכה, נימול ועוד. שריר התאומים שבשוק הרגל הוא הסובל העיקרי, אך יתכן שהכאב יופיע גם בכף הרגל, בירך או בעכוז. כף רגל שאספקת הדם אליה פוחתת משמעותית, עלולה להיות קרה, עם או בלי ירידה בתחושה.

סימפטומים אלה מהווים סמנים חשובים המורים לנו על בעיות של כלי דם, ועל כך שיש להתחיל לפעול ולא להמתין. התחושות, ולו גם הקטנות מביניהן, מרמזות על דבר גדול יותר המתרחש במערכת. עם השנים כלי דם הם הראשונים להתבלות או להיחסם.

התופעות הצפויות עקב בעיות כלי דם:
טרשת עורקים, התקרשות מוגברת, יצירת תסחיפים, והיצרות כלי דם, כל אלה עלולים להוביל למחלת כלי-דם כליליים ואוטם שריר הלב, שבץ מוחי, פקקת ורידים עמוקים (DVT) ועוד. מערכת כלי דם היא מערכת חשובה ביותר הנמצאת בכל חלקי הגוף. מערכת כלי דם פועלת כל הזמן, מספקת חמצן ואת כל צרכי הגוף: מזון, הורמונים, ואנזימים ומפנה את הפסולת מהגוף. מערכת כלי דם פועלת בתנאים קשים ומשתנים ועל כן חשיבותה רבה.

קטגוריות מחלות