פטרת

פטרת הינו מצב שבו העור והציפורניים נתקפים בפטריה הגורמת להרס של הרקמה החיצונית. פטרת לעיתים קרובות מדביקה את העור, ועלולה להתפשט לחלקים פנימיים שונים של הגוף.

אופן השימוש

הנחיות שימוש כלליות:

כללי: 1-2 כמוסות, עד 3 פעמים ביום, לפני הארוחה .בהתאם לצורך.

לחלק העליון של מערכת העיכול, הלשון, הוושט ורום הקיבה: לפתוח את הכמוסה ולערבב עם רבע כוס מים חמים, להמתין 5 דקות, להוסיף עוד מים עד לכוס מלאה ולשתות.

קלטיב בשימוש חיצוני:

ללשון, לחניכיים ולעור: לרוקן כמוסה לתוך קערית עם כפית מים חמים (למרקם סמיך) ולערבב היטב. להמתין 5 דקות ולמרוח מספר פעמים ביום, בהתאם לצורך.

למידע נוסף ולהדרכה  03-5399000

קלטיב פתוח למריחה חיצונית – לשפוך את תוכן הכמוסה לקערית קטנה ולהוסיף מעט מים חמים עד לקבלת משחה עיסתית. להמתין מספר דקות ולמרוח על המקום מספר פעמים עפ”י הצורך

פטרת – הגדרת המחלה

פטרת הינה סוג של פטריה. המחלה לעיתים קרובות מדביקה את העור, ויכולה להתפשט לחלקים שונים של הגוף, כולל דם ואיברים פנימיים בדרגות שונות של חומרה. השם “פטרת” מגיע ממקור מאוד ספציפי והרופא הראשון שתיעד פטרת כמחלה היה רופא צרפתי בשם ז’אן מארק לואיס. פטרת – בגלל הדמיון של הכתמים על העור לפטריות.

הגורם המדויק לפטרת אינו ידוע, אך עפ”י מסקנות המחלה נובעת מגורמים שאינם גנטיים או תורשתיים. מחלה זו שכיחה יותר אצל גברים מאשר אצל נשים, ולרוב אצל אנשים מעל גיל 20. הקבוצה הנפוצה ביותר היא של אנשים בשנות הארבעים – חמישים לחייהם, ואלה הסובלים מגידולים, או לוקמיה.
פטרת (mycosis) היא מחלה הנגרמת על ידי פטרייה. יש כ- 300,000 סוגי פטריות, מהן כ- 150 הידועות כגורמות למחלות.

פטריות אלו יכולות לגרום לפגיעות שונות:

  • פגיעה שטחית (Superficial Mycosis) –פטריות אשר פוגעות רק באפידרמיס ובדרמיס.
  • פגיעה עמוקה (Subcutaneous Mycosis) –פגיעה בתת – העור. נדירה יחסית בישראל.
  • פגיעה סיסטמית (Systemic Mycosis).

אנשים רבים בעולם סובלים מפטרת.
פטרת יכולה להיות בכל אחד מחלקי הגוףבעור, ברגליים, בידיים, באוזניים, בוגינה, מתחת לציפורניים, בלשון, בחלל הפה, במערכת העיכול. פטרת מופיעה בכל מקום בגוף בצורות שונות.
לפי הרפואה הפונקציונלית פטרת קשורה לחוסר איזון במערכת גוף האדם.
הנזק שהפטרת מותירה בגוף הוא לא רק חיצוני, אלא בעיקר פנימי. הופעת פטרת בגוף מראה על חוסר יכולת של האדם להתמודד.

פטרת – סימפטומים

פטרת מתקדמת בשלבים המוגדרים על ידי סימפטומים בעור:

  1. שלב תיקוןכתמים אדומים. אצל כהי עור עשויים להופיע גם כתמים בהירים מאוד או כהים מאוד, והם מגרדים מאוד. אזורים מסוימים עשויים להיות מורמים ועם מרקם קשה (פלאק). הכתמים לעתים קרובות מופיעים על הישבן, המפשעה, הירכיים, מתחת לזרועות, ועל השדיים/חזה.
  2. שלב גידולי עורצבע אדום / סגול גושי, בצורת כיפה (כמו פטריות) או כיבים.
  3. שלב אדמומיות בעוראזורים גדולים בצבע אדום, מאוד מגרדים ואפילו יופיעו קשקשים. בעיקר בקפלי עור. העור בכפות הידיים והרגליים עלול להתעבות עד כדי סדקים.
  4. שלב צומת לימפהבשלב זה, פטרת מתחילה לנוע לחלקים אחרים של הגוף. החלקים הראשונים המושפעים הן בלוטות הלימפה, אשר הופכות למודלקות ולסרטניות. הסרטן עלול להתפשט אל הכבד, הריאות, או אל מוח העצם.
  5. ישנם סימפטומים רבים וסיבוכים הקשורים להם, אשר עלולים לגרום להתקדמות המחלה בקצב מואץ.

להלן חלק מן התסמינים השכיחים ביותר הקשורים לפטרת:

  • גידוליםסוג של לימפומה. גידולים הם סימן אזהרה משמעותי מאוד למחלות רבות אחרות שעלולות להשפיע על הגוף. בדרך כלל הם רק אינדיקטור ולא באמת ניתן לקבוע אם לחולה יש פטרת. אבחונים כמו ביופסיות של גידולים לא יכולים לחשוף את כל המידע לגבי מצב הפטרת.
  • כתמיםאחד המדדים הנפוצים ביותר הם כתמי עור. יש שינוי צבע, שינוי מוזרים במרקמים ועוד. מצב אשר יכול לבלבל לעיתים קרובות עם בעיות נפוצות אחרות, כגון אקזמה או פסוריאזיס אך שונה למדי במציאות.
  • נגעיםהכתמים והנזק לעור הסובל מפטרת יכולים להיות נרחבים למדי. הפעולה הטובה ביותר, על מנת לדעת אם פצעים נגרמים עקב פטרת, היא לקחת ביופסיה של הנגעים בעור ולבחון אותם על תאי לימפומה. הפצעים יכולים להפוך לפצעים וכיבים מגעילים אם לא יטופלו כראוי. חשוב מאוד לבדוק תסמינים אלה בצורה יסודית.
  • גירוד – ל- 20% מהחולים עם פטרת יהוה התקפי גירוד חמורים שעלולים לגרום לאי נוחות רבה. דבר הגורם לעתים קרובות לרופאים לחשוב שזה רק עור יבש, אקזמה, פסוריאזיס או מחלת עור דומה.
  • ישנם שלבים שונים שהחולה עלול לעבור אם הוא / היא סובלים מפטרת. בשלבים אלו מסווגים לעתים קרובות פגעים בעור, בשלב השני יש פגיעה במערכת הדם ובשלב השלישי פגיעה באיבר.
    חשוב מאוד שחולים עם פטרת יבדקו בקביעות את עצמם על מנת להבטיח כי המחלה לא התקדמה לשלב הרבה יותר מסוכן.

פטרת – גורמים

ברפואה הפונקציונלית מזהים נטיות טיפוס של האדם הנוטה יותר לפתח פטרת. לכן, כל החלשות של אנשים אלה עקב סטרס, תזונה לקויה, מחלות, תרופות, זיהום אוויר, מים וכו’, יגרום לקושי בהגנה מרחבית של האדם, והביטוי לו יכול להשתקף בין היתר בפטרת באחד מחלקי הגוף.
לרוב, פטרת אינה מדבקת, כי הפטרת תתפתח רק אם יווצר מצב של חוסר הגנה של בגוף.

טיפול אנטי פטרייתי צמחי או סינתטי אינו נכון בעיקרו וזאת משתי סיבות:

  1. הבעיה אינה הופעת הפטרת, אלא הסיבות להיחלשות שגורמות לפטרת להתפתח.
  2. ניסיון לדכא את הפטרת, פנימית או חיצונית, מוביל לרוב לשיפור במצב ההישרדות של הפטרת לעומת היחלשות מערכות הגוף ואף התפשטות הפטריה.

פטרת – סיבוכים

לעיתים קרובות פטרת גורמת לזיהומים ודלקות, לקילופים,גירודים, פצעים, בהרות עור, עור עבה, יובש בעור, שינויי צבע ועוד. פטרת במערכת העיכול תגרום לכאבי בטן, נפיחות, גזים וכיו”ב.

פטרת – אבחון

בדרך כלל הסימפטומים יכולים להופיע במשך כ- 6 שנים, עד שאפשר לאבחן בוודאות שמדובר בפטרת. הבלבול עם תופעות דומות מאוד נפוץ. ביופסיה של המקום תאבחן את המחלה. בדיקות מעבדה אחרות ניתן לעשות על מנת לקבוע את ההתקדמות מצב הפטרת.